Прочитај ми чланак

Откуд паре Аци Босанцу? Папири спорни, а платио „Генекс“ преко 20 милиона евра!

0

Један од симбола Београда, Генекс кула, после неколико безуспешних покушаја продата је на лицитацији за више од 20 милиона евра. Купац је фирма Еурека бар доо, чији је власник Александар Кајмаковић, познатији као Аца Босанац, контроверзни бизнисмен који се доводио у везу са Предрагом Ранковићем Пецонијем и био ухапшен због сумње да је сарађивао са Вељком Беливуком.

Будући да се Кајмаковићева фирма бави угоститељством, а да је Генекс продат за више од 20 милиона евра, питање које се намеће је – одакле једном угоститељу толико новца?

Генекс кула је у понедељак продата након неколико безуспешних покушаја и спуштања цене. На лицитацији се појавило седам заинтересованих купаца, а с обзиром да је највишу понуду изнео заступник купца који није желео да открије у чије је име дошао, непосредно након лицитације није се знало ко ће у наредном периоду бити власник пословног дела Западне капије Београда.

Међутим, исти дан се огласила Агенција за лиценцирање стечајних управника, која је и открила да иза куповине стоји угоститељ Александар Кајмаковић – Аца Босанац.

Кајмаковић је, наиме, 2011. године основао фирму Еурека бар доо, у чијем су власништву неки од најпознатијих београдских угоститељских објеката.

Тако је Кајмаковић власник ресторана “Темперамент” који се налази у Бетон хали, ноћног клуба “Ла Фаyетте” у Карађорђевој улици, као и клуба “Касина” на Теразијама. Такође, у његовом власништву је и хотел “Касина”, клуб “Театро” у Сарајевској и сплав “Порт” код Ушћа. На списку објеката које поседује Еурека бар налази се и кафић “Caffe Theatre”, познатији под називом “Код коња”, затим кафића “Boutique” и апартмана под истим именом, а у Скадарлији држи ресторане “Три шешира”, “Два голуба” и “Златни бокал”.

Такође, како показују подаци из катастра, Кајмаковић поседује једну некретнину на Новом Београду, али и три плаца у луксузном делу града, Дедињу – површине 153, 256 и 317 квадрата.

Оно што се може видети у званично доступним подацима о финансијама објављеним на сајту Агенције за привредне регистре, јесте да фирма Еурека бар не остварује зараду којом би могла да покрије излицитирану цену за Генекс кулу од више од 20 милиона евра.

Наиме, подаци из последњег финансијског извештаја говоре да је Еурека бар 2021. године остварила укупне приходе од нешто више од 10 милиона евра, док је нето добит те године износила око 157.000 евра.

Агенцију за лиценцирање стечајних управника Нова.рс је питала како ће Кајмаковић платити Генекс кулу – исплатом целог износа или на рате, из личних средстава или неког кредита. Међутим, до објаве овог текста одговор нису добили.

Такође, питања исте садржине, као и она у вези са самом зградом Генекса, њеним уређењем, почетком и завршетком радова и наменом, послата су и на мејл адресу која је наведена као контакт фирме Еурека бар доо на АПР-у.

Ни они нису одговорили на та питања.

Подсетимо, пре овог, било је неколико покушаја да се Генекс прода. Међутим, овај симбол Београда нико није хтео. Цена је у сваком следећем покушају била све нижа, а на крају је дошло до тога да је кула понуђена за нешто више од седам милиона евра, колико је износила почетна цена на лицитацији одржаној у понедељак.

Продаја пословног дела ове зграде наишла је на велику осуду у јавности, а из опозиције су долазили предлози и апели да Генекс откупи држава, као и да се претвори у студентски дом.

Крајем јануара и станари који живе у стамбеном делу Генекса организовали су протест против продаје пословног дела зграде, а последњу лицитацију прекинуо је народни посланик и еколошки активиста Александар Јовановић Ћута.