Прочитај ми чланак

ОСУДА НАДРИЛЕКАРСТВА Зашто доктори гостују на телевизији која се подсмева медицини

0

Иако је стручна јавност осудила „самолечење“ и превенцију заразе корона вирусом коју промовише Жељко Митровић, и позвала надлежне да реагују због кривичног дела надрилекарства, власник Пинка за то не хаје нити планира да одустане од озонирања крви коју популаризује како на друштвеним мрежама, тако и у информативним емисијама своје телевизије.

„Сведоци смо да се на друштвеним мрежама и на појединим телевизијама са националном фреквенцијом промовишу непроверене методе и медицинска средства чија је делотворност крајње сумњива. Њихова примена без пратећих клиничких студија може имати несагледиве последице. Забрињавајуће је што се промовисањем поменутих метода лечења све чешће баве особе које немају никакво формално образовање из области медицинских наука, али имају приступ медијима“, поручио је координациони одбор Мреже академске солидарности и ангажованости (МАСА), истакавши посебну забринутост због нереаговања стручних људи који често гостују на Пинку, на озонирање које спроводи власник те телевизије.

„Иза открића делотворности тзв. методе „озонизације крви“ у борби против актуелне пандемије корона вируса стоји ни мање ни више него један власник телевизије који не само да се никада није бавио научним радом у области медицинских наука, да не говоримо о ужим научним областима попут вирусологије, већ нема ни најосновнија медицинска знања. Будући да је надрилекарство феномен који постоји, од кад постоје и болести, у свим модерним државама законом је уређена кривична одговорност за овакву врсту делатности“, наводи се у саопштењу.

Са друге стране, Жељко Митровић каже да не жели да се расправља са струком, односно, како је прецизирао за Данас „са пар паланачких ђилкоша, затарабљених у некаквим академским титулама“.

– Ја, као што вам је познато, немам академску титулу, али свакако имам право да на себи применим превентивно све оно у шта сам сигуран да ми је корисно а потврђено је и дозвољено у европском здравству. Али без обзира на ниво страхова који имају поједини научни радници, ја који годинама на себи спроводим различите ствари које су у Европи пракса, а у Србији табу, могу да вас питам само једно. Како је могуће да је Пинк једина зграда у Србији у коју свакодневно уђе и изађе око 500 људи, од првог дана до данас нема ни једног јединог зараженог – пита Митровић.

Он каже да није ни очекивао да ће га аплаузима дочекати они који цео живот проведоше у здравственој науци „и као генијални лек и врхунац њиховог научног деловања нам понудише лек под називом – не излази из куће“.

– Слажем се да је у овим околностима то сигурно најбоље решење, али се онда поставља питање сврхе њиховог постојања свих ових векова јер смо за тај лек звани „не излази из куће“ знали и у средњем веку. Наравно да се ово не односи на лекаре и медицинске сестре који раде свој посао херојски и заслужују дивљење сваке врсте. Ово говорим о патолозима и другим научним радницима, који не раде са пацијентима и чији је посао да свакодневно размишљају о новим клиничким студијама и применама и оних терапија које нису биле познате у средњем веку – закључује Митровић.

Иако су академици из МАСА позвали надлежне да реагују подсећајући да у Србији члан 254 Кривичног законика третира као надрилекарство ситуацију у којој се неко без одговарајуће стручне спреме бави лечењем, справљањем лекова или пружањем других медицинских услуга (новчана казна или затвор до три године), адвокат Јовица Тодоровић сматра да у овом случају нема елемената кривичног дела.

– Оно што смо видели да Митровић ради је самолечење. Он је приказивао на својој ТВ како сам себи озонира крв. Нисмо видели да то ради другима, осим ако ја нисам нешто пропустио. Самолечење није кривично дело. Да би одговарао за кривично дело из члана 254 Кривичног законика, надрилекарство и надриапотекарство, потребно је да, поред тога што нема одговарајућу стручну спрему, лечи или пружа друге медицинске услуге, другима, а не сам себи – истиче Тодоровић за Данас.

Он додаје да је надриапотекарство када се неко без стручне спреме бави справљањем или издавањем лекова „што такође овде није случај“.

– Наравно, говорим на основу информација које имам из релативно површног праћења медија. Озбиљну и меродавну квалификацију да ли је кривично дело нешто што ради било који појединац, могу дати само надлежни органи у законом прописаном поступку – наглашава Тодоровић.

Професорка ФПН Сњежана Миливојевић објашњава да „чак и за телевизију која постоји само зато што у домаћој радиодифузији нема никаквих стандарда – ово је силазак испод прага подношљивог“.

– У условима опасности по јавно здравље промоцијом ‘чудесног лека’ баве се само надрилекари и профитери на људској несрећи и страху. Не очекујем да РЕМ реагује. Они су заузети давањем дозвола новим треш телевизијама. А и не би имало смисла да реагују сада када нису никада пре. Чуди ме зашто уважени доктори ризикују свој углед и гостују на телевизији чији се власник отворено подсмева њиховој стручности и медицини. Није ваљда да право на ‘медицинска истраживања’ имају само смешнији од онога ко се већ сам прогласио за примаријуса? – каже професорка Миливојевић.

Чланови Кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса у Србији су, коментаришући надрилекарство које Жељко Митровић промовише на националној телевизији Пинк, рекли да они признају само терапије које су научно испитане, док је министар здравља Златибор Лончар тим поводом замолио новинаре да се питања из здравства не пребацују на политички терен.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) поднеће Регулаторној аганцији за електронске медије (РЕМ) пријаву против Телевизије Пинк због промоције надрилекарства и грубог непоштовања одредби Закона о електронским медијима, као Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга, саопштило је данас то удружење.

Радовановић: Могу настати проблем

Епидемиолог Зоран Радовановић у изјави за Раскрикавање навео да нема никаквих доказа да је терапија коју промовише власник Пинка ефикасна, а озон може да направи проблеме организму. „Озон убија вирусе ван организма, а ако га убаците у организам, онда убијате и организам. Све у свему будалаштина“, децидиран је Радовановић. „Да се направи водоник-пероксид па да дезинфикује крв, то таман посла. То је потпуна бесмислица“, истакао је епидемиолог.

Без реакције РЕМ-а

С обзиром да због промовисања алтернативних и непроверених видова лечења стручна јавност тражи реакцију надлежних, питали смо чланицу Савета РЕМ-а Оливеру Зекић да ли ће се Регулаторно тело позабавити информативним програмом Пинка, али смо до закључења овог броја остали без одговора.