Прочитај ми чланак

Оставке и у затвор! Пруга код Пирота забрањена од 2019, три пута воз испадао!

0

Чињенице али и последице које је изазвало цурење амонијака из вагона који су синоћ исклузнили код Пирота се још утврђују. Јавност ће можда овога пута сазнати шта је узрок и ко је одговоран. То до сада није била пракса, јер да јесте ова деоница пруге не би била отворена за саобраћај.

Само кратком претрагом на интернету, установили смо да је у последњих годину дана на истој овој деоници Ниш – Димитровград било најмање три исклизавања вагона са опасним теретом.

Последња несрећа у низу, пре Сопота, догодила се у Пироту и то у самој железничкој станици.

Како су јавили локални медији, тада је са шина исклизнуо осми вагон из састава теретног воза приватног превозника „Трансагент“.

Инфраструктуре Железнице Србије су саоптиле да нико није повређен те да ће се тачан узрок утврдити.

Да је то урађено, можда се исклизавање цистерни са амонијаком не би десило.

И то није једини инцидент у овој години.

Наиме, како су медији пренели, и у фебруару је такође на овој деоници пруге дошло до исклизнића код Беле Паланке.

Тада је из цистерне цурила фосфорона киселина.

На самом крају 2021, у децембру, исто су вагони излетели из шина.

Хронолошки преглед несрећа са возом
13.09. 2022. У станици Пирот – исклизнуо теретни вагон.

22.02.2022. Бела Паланка – исклизнуће вагона са бакарним анодама.

12.12.2021. Станичење (станица код Пирота) – исклизнуо теретни воз.

26.08. 2018. Између Островице и Долца – исклизнула локомотива теретног воза

11.08.2017. Сопот (код Пирота) – исклизнуо вагон због деформације пруге

06.08.2017. Сопот ( код Пирота) – исклизнуо вагон због деформације пруге, а реч је о путничком возу.

10.06.2015. Суково – исклизнули вагони са оловним концентратом.

„Несрећа која се догодила превртањем вагона-цистерне с амонијаком код Пирота јуче на прузи Ниш – Димитровград и услед које се 50 људи јавило болници за помоћ, синоћ је добила у дневнику РТС једва 32 секунде и то без иједне речи упозорења грађанима Ниша, Пирота и Димитровграда“, рекла је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић у обраћању у Скупштини Србије и додала да је срамотно што министар Мартиновић оптужује опозицију да се радује невољи и да води некрофилску политику уместо да поведе озбиљну расправу о овој трагедији.

– Уместо да се поведе озбиљна расправа због ове трагедије за коју не знамо још какве ће последице бити, ви правите циркус од Скупштине. Када не знамо ко ће још страдати доле између Пирота, Ниша и Димитровграда. ТВ Н1 је већ јавила да је њихов новинар затекао тело преминулог човека у непосредној близини догађаја. Треба да отворимо дискусију шта је потребно да се уради по овом важном питању – истакла је Тепић и навела:

– Решење постоји, и то на сајту МУП-а 2017. године је објављена студија о процени ризика од катастрофа у Србији. На страници 658 ова студија се бави ризичном ситуацијом од изливања амонијака и то баш на идентичној локацији код Димитровграда. Процењени су ризици и по људе и по живот средину и по саобраћај, али ви то не читате и не поштујете ни сопствена упутства – рекла је Тепић и додала да је ова несрећа код Пирота последице лошег и нестручног управљања и саобраћајем и железницом и Србијом.

– Још трагичније је што је саобраћај на овом делу пруге још 2019. године забрањен. Ко је дао сагласност да се опасан терет превози овим делом пруге која годинама, како кажу грађани, већ лелуја и за шта је било реално очекивати да може доћи до овог инцидента?! – запитала је на крају Мариника Тепић.