Прочитај ми чланак

ОСЛОБОЂЕЊЕ: Решите загађење ваздуха – да Србија продише

0

Већ годинама за време грејне сезоне Београд избије на врх листе најзагађенијих градова на свету. Наши грађани свакодневно удишу смог и отровне материје. Ни остатак Србије не заостаје. Држава овим поводом не ради ништа – праве се да проблем не постоји, иако он изазива озбиљне последице, не само по животну средину, већ и по здравље људи и посебно деце.

Покрет Ослобођење идентификовао је четири кључне тачке и четири могућа решења за загађење ваздуха, те апелује на властодршце у Србији да се окану себичних интереса и почну да решавају овај проблем, док још није касно.

1. Успостављање контроле над тржиштем огрева
Квалитет угља који се продаје у Србији је испод задовољавајућег калоричног и еколошког нивоа, у највећој мери се ради о неквалитетном лигниту. Држава мора да лиценцира добављаче и продавце угља и да државне лабораторије контролишу квалитет истог у току грејне сезоне. Не сме се допустити одређеним политичарима који профитирају од трговине угљем из Колубаре да трују нашу децу!

2. Ревитализовати угљенокопе
Држава мора да уложи у оспособљавање рудника каменог угља Ресавица, као и руднике мрког угља Штаваљ и Алексинац, али и да повећа капацитете сушара у оквиру Рударског басена Колубара. На тај начин ће се на тржишту појавити квалитетнији угаљ, са мањим утицајем на животну средину, а већа понуда угља условиће и ниже цене за грађане.

3. Под хитно довести у ред термоелектране
Побољшати квалитет угља који се користи у Термоелектрани Никола Тесла. ТЕНТ такође мора да почне да плаћа угаљ по калоричној вредности, како је то било раније – а не по количини, као што је случај сада, што одговара само препродавцима и шпекулантима. Такође је неопходно значајно смањити употребу мазута у производњи струје. Најзад, ову стратешку грану је потребно поверити стручним и обученим лицима! ТЕНТ је осамдесетих година био међу најквалитетнијим термоенергетским објектима у свету – а сада је међу највећим губиташима у Србији и највећим загађивачима у Европи!

4. Почети рад на новим изворима енергије који не уништавају природу
Србија има огромне геотермалне потенцијале, већи соларни потенцијал од Немачке (која производи 10% струје на овај начин) и пољопривреду способну за масовну производњу биогаса. Од свега тога, Србија се одлучила за мини хидроелектране, које имају занемарљиву производњу енергије – а уништавају наше реке. Све због мутних дилова власти и сумњивих инвеститора!

Позивамо властодршце да се што пре посвете решавању ових акутних проблема. Уколико Вучић и његова странка не желе грађанима Србије да обезбеде основно животно право – чист ваздух који удишемо, има ко хоће и ко уме како!

До ослобођења! Да Србија продише!

Покрет Ослобођење