Прочитај ми чланак

Опет упаљен црвени метеоаларм, следи нагла промена времена – ево шта нам се спрема

0

Упозорење на високе температуре већ сутра прелази у упозорење на наглу промену времена.

Максимална температура у већини места данас (24.07.) од 34 до 37 °C, док ће сутра (25.07.) у централној и јужној Србији бити још топлије – од 37 до 40 °C, објавио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ), а за сутра упалио црвени метеоаларм за добар део Србије уз упозорење на наглу промену времена.

Фото: РХМЗ

 

„У уторак (25.07.) крајем дана на северу, а у среду (26.07.) и у осталим крајевима нагла промена времена уз кишу, пљускове, грмљавину и пад температуре за око 15 степени. У зони грмљавинских развоја очекују се град, као и олујни ветар који краткотрајно може достизати и ударе орканске јачине (> 28 м/с)“, наведено је на сајту РХМЗ.

„Најтоплије ће бити у уторак, 25. јула, када ће температура бити од 37 до 40 степени у центалним и јужним деловима земље, а црвени метеоаларм биће издат због ризика од избијања шумских пожара, до којих доводи висока температура и дефицит падавина. У ноћи између уторка и среде у Бачкој, Срему и Банату долази до нових неприлика, олујног ветра и града. На северу температура нагло пада чак за 15 степени“, рекао је за Нова.рс Слободан Совиљ, начелник Центра за хидрометеоролошки систем, ране најаве и упозорења РХМЗ.

Врућина ових дана стиже нам с наглим продором ваздуха са севера Африке, док се хладан фронт спушта са северозапада. Ипак, још је тешко прогнозирати колико ће бити жестоко.

„У уторак већи део дана сунчан и веома топао, посебно над источним и јужним пределима, док ће се са северозапада спуштати јачи хладан фронт. Тај фронт би у уторак крајем дана над северозападом и севером региона могао покренути предфронталне нестабилности. Хоће ли се оне покренути и колико ће бити јаке знаћемо тек у уторак пре подне, али за сада нема индиција да се могу очекивати серије суперћелијских олуја јер су параметри другачији у односу на протекли перид, неће бити квазистационираног фронта који ће исту област стално “хранити” енергијом, млазна струја неће боравити изнад истих предела већ ће се заједно са брзо-покретним, хладним фронтом премештати“, наводи метеоролог аматер Марко Чубрило и напомиње: „Лети свака олуја може донети град и на кратко веома јак ветар и то се лако може десити и у уторак после подне или у среду али неће свака бити ни близу разорна као оне од протеклих дана.“

„У среду током дана премештање хладног фронта тако да се јаче освежење уз пљускове и јак ветар очекују дуж целог региона, док ће после подне на северу уследити делимично разведравање. У среду после подне ће освежити и дуж Јадрана али уз ређу појаву пљуска. Крајем недеље умерено топло уз врло свеже ноћи ге би се минимуми на планинама често кретали и испод +10 степени Целзијуса. У среду дневни максимум од +15 до +24 степена Целзијуса, а затим од +20 до +28 степени Целзијуса. Крајем недеље мало топлије али нестабилно уз могуће пљускове, посебно на северу региона и дневне максимуме од +26 до +31 степен Целзијуса, што је у границама просека“, најављује Чубрило.