Прочитај ми чланак

ОПАСНО ПО ЖИВОТ: У Бору неколико сати коефицијент загађености био 991!

0

И док сви, с правом, пишу о загађености ваздуха у Београду, дотле у суботу 19. децембра, у раним јутарњим али и поподневним сатима, у Бору је индекс загађености са ПМ10 честицама достигао висину до невероватног индекса од 991!

Колико је то опасно, за становнике овог српског града у источном делу наше државе, говори податак да према међународној квалификацији загађености ваздуха, ако коефицијент пређе 300+, сматра се да је та средина веома опасна по живот људи.

Принтскрин: blic.rs

О томе колика је у суботу, у појединим часовима, била загађеност у Бору, могли сте да се уверите уколико би сте посетили сајт aqicn.org  на коме су постављени подаци и о нивоу загађености у свакој тачки на свету.

Шта су ПМ честице?

ПМ честице – суспендоване честице – Particulate matter, познате као невидљиве убице из ваздуха престављају прашину мању од 10 микрона, мешавину чврстих честица дима, чађи, прашине и киселине, уз тешке метале попут олова, кадмијума, никла и арсена, а настају као последица комбинованог утицаја грејања, саобраћаја и индустрије. У приорди су присутне и мање од 4, 2.5 па и 1 микрон.

Уз ПМ10 увек иду и ПМ2.5 честице које још лакше доспевају у организам јер су ситније, и управо оне са собом носе тешке метале.

Да ли помажу маске за лице?

Треба истаћи да се загађење у ваздуху налази у две фазе:
Честична фаза
Гасна фаза
Маске могу бити од користи само ако је у питању честична фаза загадјења. Када је у питању гасна фаза њихова употреба нема неки нарочит ефекат. Маске које су код нас у продаји су хирушке и оне практично немају никакав значај. Осим њих постоје нано-маске које су скупље али делотворније.

Савет стручњака

Оно што би могло да помогне је вунени шал који спречава продирање честица и до 80 одсто јер вунени шал има филтрациону способност.

ПМ2.5 честице су веома мале и оне могу да се уоче само помоћу микроскопа

Које здравствене проблеме могу изазвати ПМ честице?

Због мале величине ПМ честице се понашају као гас. Продиру кроз дисајни систем у алвеоле чак и до крвотока. У случају удисања ПМ честице скраћују дах, срце се напреже да би компезовало смањени унос кисеоника и при том се исцрпљује. Често могу изазвати осећај гушења чак и напад астме. У случају веће концентрације и дуготрајној изложености могу утицати и на повећању крвног притиска, срчаног или можданог удара па и преране смрти.

Иако влада мишљње да су људи који болују од ресираторних обољења под већим ризиком, заправо, људи који болују од кардиоваскуларних болести су више изложени штетном дејству ПМ честица.

У најугроженију категорију спадају деца и старији.

Која концентрација ПМ у ваздуху је дозвољена?

Европска унија и Светска Здравствена организација прописале су граничне вредности за ПМ честице које износе:

ЕУ – ПМ10 честице 40μг/м3; ПМ2.5 честице 25μг/м3
СЗО – ПМ10 честице 20μг/м3; ПМ2.5 честице 10μг/м3

Према Светској здравственој организацији уколико живите у месту у ком је концентрација ПМ2,5 честица до 12 μг/м3, оно се може сматрати здравим, док је концентрација до 35 μг/м3 нездрава за осетљиву групу као што су деца, старије особе, труднице и људи са осетљивим респираторним системом. Кад се прекорачи граница од 55 μг/м3, говоримо о скроз нездравој средини и великој изложености ризику.

Да ли физичку активност треба избегавати у условима повећаног загађења?

Стручњаци саветују да треба смањити боравак напољу и интензитет физичких активности у условима повећаног загађења ваздуха.

Утицај ПМ честица на животну средину

ПМ честице могу бити дуго ношене ветром а затим таложене на земљи или води. У зависности од њиховог хемијског састава, ефекти њиховог таложења могу се одразити и на:

ПМ честице утичу на ПХ вредност и чине језера и потоке више киселима
Мењају нутритивне вредности у приобалним водама и великим речним сливовима
Исцрпљују храњиве материје из земљишта
Оштећују осетљиве шуме и пољопривредне културе
Утичу на разноликост екосистема
Доприносе ефектима киселих киша

ПМ честице могу обојити и оштетити камен и друге материјале, укључујући важне културне објекте као што су статуе и споменици. Неки од ових ефеката повезани су са утицајем киселих киша
Ако је ниво ПМ2.5 загаћујућих честица у ваздуху већи онда и магла постаје постаје гушћа што додатно утиче на видљивост.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!