Прочитај ми чланак

Огроман пожар код Кикинде: Гори 30 хектара поља под пшеницом

0

Велики пожар захватио је житородна поља између Кикинде и Мокрина. У делу атара Брешће, ватра је букнула око 15 часова. Изгореле су овршене парцеле, а ватра гута пшеницу коју је тек требало да пожњу. У гашењу учествују припадници Ватрогасно- спасилачког батаљона. На лицу места су ватрогасци компаније НИС, али и пољопривредници и механизација компаније Ромић.

Ватра је захватила чак око 30 хектара пшенице која није овршена, пише Курир.

Од пољочувара на лицу места сазнали смо да су страдала пшенична поља компанија Ромић и Матијевић. Шта је проузроковало пожар још не може да се прецизно каже, као ни штета, али је већ сад јасно да је огромна.

„Сваке године у време жетве на овом потезу букну најмање три пожара. Пожар сам уочио око 14 сати и 45 минута. Ватрогасци су брзо дошли на лице места јер је неко у међувремену пријавио пожар. Изгорело је доста парцела, међу којима и неовршено жито. Изгорела је на неким њивама и балирана слама“, рекао је Бојан Бегуш из кикиндске пољочуварске службе.

Како је Куриру потврђено у кикиндској полицији, ватра је захватила велику површни између периферије града и Мокрина, а шири се према Накову. Ватрогасцима ветар отежава гашење.

Сектор за ванредне ситуације, град Кикинда и полиција ове године први пут организују акцију под називом „СТОП паљењу ватре на отвореном простору“.

Ово је, сматрају надлежни, начин да још једном скрену пажњу на опасности и последице због паљења стрњике. Казне за паљење регулисане су Законом о заштити од пожара и градском Одлуком о заштити пољоптивредних имања. Крећу се од 10.000 до 50.000 динара за приватна лица, а за правна су од 300.000 до милион динара. Они који пале стрњишта биће у обавези да плате трошкове изласка ватрогасне екипе на терен, а неће моћи ни да конкуришу за подстицајна средства у наредне две године- речено је пре неколико дана на седници Штаба за жетву и вршид.