Прочитај ми чланак

Од понедељка нам стиже захлађење: Киша, ветар и снежни покривач

0

Сунчан и пролећни Божић, температуре до 15°C. Од понедељка циклон доноси погоршање времена, кишу, снег, олујну кошаву, јак северац и захлађење времена, али и даље без праве зиме

Овогодишњи Божић протиче у знаку сунчаног и топлог времена, више налик правом пролећном. Јучерашњи дан донео је Србији 15°C. И данашњи дан биће сунчан и топао, уз максималне температуре до 15°C, у Београду до 14°C.

Foto: N.S.

Да се налазимо усред зиме, подсећају нас хладне ноћи и јутра, у већини предела уз слаб мраз и температуре испод 0°C, док су у Београду оне углавном око 5°C.

Висок ваздушни притисак под утицајем антицклона обезбеђује ведро и стабилно време, али је повећано и загађење ваздуха, због актуелне синоптичке ситуације и слабог ветра.

Ипак, данашњи дан донеће и пад ваздушног притиска, што ће бити увод у јачу промену времена од сутра. Овог викенда источна Европа налази се на поларном удару арктичког ваздуха, па је у европском делу Русије температура опала на испод -30°C.

Над истоком Европе је веома висок ваздушни притисак и снажан антицклон. Истовремено, над северним делом Атлантика налази се веома снажан циклон, а вредност притиска у центру опала је на 955 мб. Центар овог циклона налази се северније од Британских острва и овом делу Европе и северозападу и западу Европе донеће орканску олују, али и топло време, уз температуре и преко 15°C.

У склопу циклона простире се и хладни фронт. Већ у понедељак снажан циклон са севера Атлантика условиће да се над северним Јадраном формира секундарни циклон. У Србији ујутро суво, на југу и југоистоку уз маглу и слаб мраз. Током дана јаче наоблачење, а киша ће прво до поднева почети да пада на северу и северозападу Србије, до вечери и у осталим пределима Србије, док ће на југу и југоистоку до вечери бити суво. Више падавина очекује се на северу Србије и то после подне и увече.

Због веома израженог градијента ваздушног притиска дуваће умерен до јак југоисточни ветар, у кошавском подручју и на планинама са олујним ударима, а на југу Баната са орканским ударима од 120 км/х. Јутарња температура биће од -2°C на југоистоку до 8°C на северу Србије и у Београду.

Србија ће се у понедељак налазити у предњем делу циклона, па се са југа и са Медитерана очекују јужна струјања и прилив топле ваздушне масе, биће и даље топло. Максимална температура биће од 9 до 15°C, у Београду до 12°C, једино се у тмурној и магловитој Тимочкој и Неготинској Крајини очекује хладније, температура до 5°C.

У уторак се преко нашег подручја очекује премештање циклона и хладног фронта, али индубоке виснске долине са севера и северозапада, па ће бити облачно са кишом, на планинама са снегом. Ветар ће бити у скретању на јак северозападни, а са северозапада ће уследити продор хладније ваздушне масе, јер ће центар циклона одмакнути ка југоистоку и омогућити продор хладној ваздушној маси са севера.

Ипак, неће бити реч о поларном ваздуха, на чијем су ових дана на удару Русија и источна Европа, већ ће ваздушна маса бити пореколом са севера Атлантика. Максимална температура биће од 6 до 10°C, у Београду до 7°C, на планинама испод 0°C, уз формирање снежног покривача.

У среду се под утицајем висинског циклона и даље очекује облачно са кишом, у брдско-планинским пределима са снегом, а услова за суснежицу и снег биће и у нижим пределима на југу и југоистоку Србије.

Центар циклона у приземљу биће над Егејским морем, па ће већ ујутро на северу Војводине падавине престати, а до краја дана и вечери и у осталим пределима. Максимална температура од 3°C на југоистоку до 7°C на северу Србије, у Београду до 6°C. На подручју Србије након дужег сушног периода, под утицајем циклона од понедељка до среде пало би од 10 до 30 мм кише по квадратном метру, локално и више, а на планинама од 10 до 30 цм снега.

Најобилније падавине очекују се у понедељак увече, током ноћи и у уторак. У четвртак тмурно и у већем делу Србије суво, само понегде на северу и на западу са слабом кишом.

У петак суво. У суботу ново наоблачење са северозапада, уз кишу. Јутарња температура од четвртка до недеље биће углавном од 0 до 4°C, а максимална дневна од 4 до 8°C.

Мање-више слично време очекује се до око 20. јануара, уз скоро индентичне температуре и уз смену сувог периода и дана са слабом кишом, на планинама са слабим снегом.

Дакле, након сунчаног и пролећног викенда, од сутра следи промена времена. Време и даље неће бити право зимско, али ће имати више налик календару.

Право зимско време коначно ће од уторка бити на планинама, уз снег и формирање снежног покривача. Ситуација са снегом и снежним покривачем била је катастрофална.

Први снег који је пао крајем новембра, отопио се до почетка ски сезоне 10. децембра и снега више није било у наредних месец дана, тако да се могло скијати само на стазама са вештачким оснежавањем. Температуре су неретко ишле и преко 10°C.

Од сутра ће се значајно побољшати и квалитет ваздуха, захваљући ветровитом времену и падавинама. Просек максималне температуре за ово доба године је од 1 до 5°C. Оне су овог викенда За 10 степени више од просека, а почетком ове и на крају претходне године температуре су и за 15 степени биле више од просека.

Температуре ће и у понедељак бити за 5 до 10 степени више од просека, али већ у уторак следи пад, тако да ће од уторка до краја селедеће седмице темперауре и поред пада, бити око или за пар степени више од просека и таква ситуација би се задржала до око 20. јануара, када за сада према тренутним прогнозама постоји могућност за право зимско захалађење, али је још веома рано прецизирати такво стање, јер су промене и даље могуће.