Прочитај ми чланак

Од 2024. нова правила за одлазак у пензију: Жене ће морати да раде још дуже!

0

Од јануара следеће године, дакле за око месец дана, на снагу ступају нова правила за одлазак у пензију. Тако ће, на пример, жене морати да раде два месеца дуже него ове године, а у пензију ће најраније моћи да оду са 63 године и осам месеци живота. Ипак, постоји начин да се нова правила избегну, али под условом да се то учини у најкраћем могућем року.

Жене сада могу да се пензионишу са 63 и по година живота и 15 година радног стажа. Мушкарци са, друге стране, и даље морају да раде дуже, па они најраније могу да оду у пензију са 65 година.

Међутим, граница за пензионисање биће изједначена, односно за жене повећана, а увећаваће се сваке године све до 2032, када ће и мушкарци и жене моћи да престану да раде са 65 година. Наиме, Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен је још 2014. и отада се услови по којима жене могу да се пензионишу мењају сваке године.

Већ од следеће године, жене ће радити два месеца дуже, односно 65 година и осам месеци.

И за превремену пензију мора дуже да се ради

Поред старосне пензије, мењају се услови и за одлазак у превремену пензију. Радни стаж остаје исти, 40 година, али се помера старосна граница – уместо 59 и по година, жена мора да напуни 60 како би отишла у превремену пензију.

Наредне, 2024. године, старосна граница за мушкарце и жене ће бити изједначена, јер и мушкарци у превремену пензију могу са 60 година.

Да ли нова правила могу да се заобиђу?

Ипак, постоје два начина да жене избегну дужи рад. Оне које испуњавају услове за пензију по актуелним правилима, треба да поднесу захтев за пензионисање ПИО фонду, у месту пребивалишта и то до краја децембра. С обзиром на то да је 30. децембар субота, оне жене које не буду стигле раније, могу то да ураде онлајн, преко еШалтера или да пошаљу препорученом поштом.

У супротном, ако то не учине, мораће да раде два месеца дуже.

Такође, радни век може да се скрати уколико грађани испуњавају услове за превремену пензију. Дакле, жена која има 60 година може превремено да се пензионише ако је радила 40 година и ако јој је послодавац све време уплаћивао доприносе.

Међутим, сви они који планирају да раније оду у пензију, треба да знају да ће њихова примања бити нешто мања. Наиме, према Закону о ПИО, за сваки месец ранијег одласка у пензију, износ који ће пензионер примати смањује се за 0,34 одсто, а у збиру највише 20,4 процента.

Примера ради, уколико жена може да оде у пензију пре времена, рецимо три године раније, дакле са 60 година и осам месеци, а пун износ њених примања био би 50.000 динара, она ће примати 43.880. Дакле, за сваки месец примања ће бити умањена за по 170 динара, односно укупно 6.120.

Од јануара веће пензије

У јануару ће бити повећане пензије. Обрачун пензија врши се уз помоћ француске формуле, још од 2020. године. То је заправо формула по којој се пензије усклађују на основу два фактора. У пракси, то значи да се пензија усклађује 50 одсто у односу на инфлацију и 50 одсто у односу на раст зарада. Најављено повећање износиће 14,8 одсто.