OЧЕКИВАНО Одложено суђење Јутки, ново рочиште заказано за 23. септембар

0

Суђење бившем председнику општине Брус Милутину Јеличићу Јутки, који је окривљен за недозвољене полне радње, одложено је данас јер се на рочишту нису појавили Јеличићеви браниоци, правдајући изостанак годишњим одморима, а нови термин за главни претрес је 23. септембар.

Суђење, које је одлуком Врховног касационог суда из бруског Основног суда измештено у крушевачки Основни суд, води судија Александар Коцић који је на првом рочишту пред тим судом рекао да нису испуњене све процесне претпоставке за одржавање главног претреса те донео решење да се главни претрес не одржи.

Коцић је пре тога констатовао да се Јеличићеви браниоци, њих четворо, нису појавили на судјењу, да су свој недолазак оправдали коришћењем годишњег одмора, док је један бранилац отказао пуномоћје.

На питање да ли жели да се главни претрес одржи без присуства неког од његових бранилаца, Јеличић је рекао да не жели као и да није могао да ангажује другог браниоца јер жели да га брани неко од ових, али да су они на годишњем одмору.

Пуномоћник оштећене Марије Лукић, адвокат Боривоје Боровић, казао је пред судом да је такав став избегавање судјења и истовремено ругање правди јер је окривљени Јеличић на једном од ранијих претреса, када адвокати нису дошли а нису доставили валидно оправдање за изостанак, обавештен да у овом случају није обавезно да има браниоце односно да је у таквој ситуацији дужан да сам износи одбрану.

Судија Александар Коцић је казао да би, по оцени суда, право окривљеног да га бране браниоци које је изабрао, а који су оправдали недолазак, било повређено.

Он је, такође, упозорио окривљеног да ако на следећи главни претрес браниоци не дођу или не ангажује друге браниоце, главни претрес неће бити одложен јер у овом кривичном поступку није обавезно да окривљени има браниоца.

Адвокат Боривоје Боровић новинарима је после суђења рекао да је реч о случају у коме треба да се суди у разумном року, те да је ово ипак судјење у неразумном року, без обзира на формална оправдања о годишњем одмору.

„Не могу да проценим да ли постоји притисак на овог судију, било би преурањено. Видећемо 23. септембра за када је одложен главни претрес, како ће дозволити процесна права оштећеној и пуномоћнику, да ли ће дозвољавати да се Јутка испитује на начин како је то раније било у Брусу па ћемо проценити о чему се ради“, рекао је Боровић.

Он је рекао да је сигуран да ће окривљени и даље покушати да манипулацијама, уз прећутну подршку извршне власти, спречи да се донесе пресуда, додавши да Марија Лукић заслужује да има пресуду којом ће се бахатост локалних моћника из власти коначно зауставити и којом ће се спречити да се ругају правди.

Боровић је прокоментарисао присуство представника америчке амбасаде, који су судјење пратили са осталим представницима јавности, казавши да „ако овај случај већ добија конотацију међународне подршке онда би у интересу државе било да га заврши у разумном року и на законит начин“.

Оштећена Марија Лукић казала је новинарима да је, с обзиром на то да је Јеличић ангажовао пет адвокатских канцеларија, очекивала да ће данашње рочиште одржи те да сматра да је реч о шаблонском одлагању рочишта.

Активисткиње Мреже жена Расинског округа, Мреже Жене у црном и Мреже Жене против насиља окупиле су се пред почетак суђења испред Основног суда у Крушевцу држећи транспаренте са натписима „Раднице су уз Марију Лукић“, „Не трпим“ и „Солидарност са жртвама сексуалног узмениравања“.

Оне су звиждуцима пропратиле пролазак Милитина Јеличића, а аплаузом долазак Марије Лукић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!