Прочитај ми чланак

ОБРАЧУН СА КРИТИЧАРИМА ВЛАСТИ Траже увид у трансакције новинара и НВО

0

Управа за спречавање прања новца при Министарству финансија направила је списак медијских радника, невладиних организација и удружења грађана и од банака затражила увид у све њихове трансакције од 1. јануара 2019. На том списку, називом организације или личним именом и презименом и матичним бројем налази се 20 људи и 37 организација или удружења.

У захтеву који је Управа упутила банкама, а у који је Неwсмаx Адриа имао увид, подаци се траже како би се утврдило да ли организације и појединци са списка имају везе са финансирањем тероризма или прањем новца, преноси Н1.

FOTO: Screenshot Nova S

Приметно је да се на овом списку налазе имена појединаца и организација које отворено критикују власт.

На списку су, између осталих, НУНС, УНС, ЦИНС, БИРН, КРИК, ЦРТА, Асоцијација локалних и независних медија, Новосадска новинарска школа. Европски покрет у Србији, Фонд за хуманитарно право, Грађанске иницијативе, Војвођански грађански центар, Иницијатива младих за људска права, Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ), Комитет правника за људска права (Јуком), Центар за евроантлантске студије (ЦЕАС), Центар за међународну сарадњу и одрживи развој, Центар за владавину права, Београдски центар за безбедносну политику, Београдски центар за људска права, ЛИБЕК, ЦАНВАС, Национална коалиција за децентрализацију, Хелсиншки одбор за људска права…

Што се тиче појединаца, податке су затражили за новинаре Слободана Георгиева, Биљану Степановић, Бранка Чечена, Вукашина Обрадовића… На списку су, између осталих, и политичар Вук Јеремић, редитељ Андреј Носов, Јелена Милић из ЦЕАС-а, адвокат Иван Нинић…

– Списком се криминализују људи, а ја се трудим да својим радом откривам криминал. Да укажем где криминал постоји. Та Управа за спречавање прање новца има истог донатора као БИРН, Европску комисију. Зато постављам јавно питање: Да ли ће Управа за прање новца да испитује себе? То је ужасно – изјавио је за Н1 директор Неwсмаx Адриа Слободан Георгиев.

– Ово што се сада ради је врста злоупотребе и видећемо у наредним данима да ли ће бити покренут неки поступшак за овакво понашање. И још нешто, ако се бавите сумњивим трансакцијама, вас ће банка сама да пријави, јер је то у њеном портфолиу. Овде су банке стране, и оне раде по међународним правилима – наглашава он.

Траже се подаци и о продукцијској кући Нон Алигнед Филмс, Траг фондацији, Фондацији Каталист, Фондација Слобода штампе…

Управа за прање новца тражи промет по динарском и девизном рачуну укључујући укупно по години, са наведеним основама прилива и одлива и податке по чијем налогу се врше уплате и у чију корист се врше исплате, податке о овлашћеним лицима и „да ли су наведена лица овлашћена по рачунима других лица“, чак и да ли имају сеф и, како се наводи, „све друге корисне податке“.

Директор Центра за истраживачко новинарство (ЦИНС) Бранко Чечен, који се и сам налази на списку, оценио је да захтев за провером рачуна представља злоупотребу институција зарад обрачуна са критичарима власти.