Прочитај ми чланак

Обилни снег, олујни ветар и снежна мећава погодиће Србију: Температура пада…

0

Дуваће јак, на ударе и олујни северозападни ветар, па се очекују снежна вејавица и мећава

Зима се у Србију враћа на велика врата. Ових дана киша је веома честа појава у нижим пределима, док снег пада на планинама, а вечерас се очекује и да буде обилан, да падне и до 20 центиметара.

ФОТО: Н.С.

С обзиром на то да је ситуација по питању снега на српским планинама била катастрофална током децембра и прве половине јануара, ситуација се коначно поправила, тако да снега има и више него довољно.

У ноћи између четвртка и петка на планинама јужне и југозападне Србије очекује се обилнији снег, а пало би 10 до 20 цм. У петак током дана очекује се престанак падавина и предах од снега, али не задуго. Већ у ноћи између петка и суботе и у суботу у брдско-планинским пределима Србије очекују се нове обилније количине снега, нарочито на планинама јужне и југозападне Србије. Очекује се да падне додатних 10 до 20 цм снега, а у појединим пределима пало би и више снега.

Посебан проблем ствараће ветар.

Жесток судар аутомобила и трамваја у Београду: Возач аута био заглављен у возилу од силине удара
Дуваће јак, на ударе и олујни северозападни ветар, па се очекују снежна вејавица и мећава. Оваква временска ситуација биће потенцијални проблем на путевима, па се препоручује обавезна употреба зимске опреме и ланаца. Понегде се очекују и наноси, што би могло да доведе до прекида у саобраћају.

Температура ће бити у минусу, а додатни осећај хладноће биће појачан већ напоменутим ветром.

Добра вест је да ће падавине у суботу током вечери и у недељу ујутро постепено слабити, а у недељу током дана и престати, а очекује се и слабљење ветра.

Са престанком снега, на планинама ће додатно захладнети, јер се са североистока очекује продор веома хладне ваздушне масе.

У понедељак ујутро на вишим планинама очекују се температуре и ниже од -10°Ц, локално и ниже од -15°Ц, а у прилог томе ићи ће веће изручивање ваздуха, због сувог, па и ведријег времена.

У наставку следеће седмице снег ће повремено падати на планинама, уз веома хладно време и ледене дане.