Прочитај ми чланак

НОВО КОПАЊЕ (уништавање): Код Зајечара добили дозволу да траже бакар и злато!

0

На подручју Зајечара су 30. новембра почела геолошка истраживања на подручју "Краљевице" (ТМК), показује обавештење компаније Balkan exploration and mining из Београда.

Обавештење о почетку истраживања упућен је 12. новембра ове године Градској управи Зајечар, Геолошкој инспекцији и Сектору за геологију и рударству Министарства рударства и енергетике.

Компанија Balkan exploration and mining геолошка истраживања ради због бакра и злата.

„Обавештавамо Вас у складу са Решењем Министарства рударства и енергетике Србије од 27. септембра 2021. године које је примљено 12. новембра ове године за извођење примењених геолошких истраживања бакра, злата рудне пратеће минерализације простора „Краљевица“, који се у катастру Министарства води под бројем 2492, а налази се на територији општине Зајечар да ће радови на геолошком истраживању отпочети 30. новембра ове године“, наводи се у обавештењу ове компаније.

Поједини Зајечарци уплашили су се да се истраживања раде у парк-шуми са археолошким налазиштем Краљевица, простор за рекреацију многих Зајечараца, али су поједини корисници друштвених мрежа навели да се ради о подручју око села Николичево до насеља Бели бред наводећи да то „није ни километар од центра града“.

Између села Николичево и Зајечара налази се и утврђење Коилова Чука. Исто тако, за Николичево је познато да има више лековитих извора вода.

Поједини корисници друштвених мрежа осврнули су се на веома скромну интеренет презентацију фирме која ради истраживање иронично наводећи да „сајт компаније баш улива поверење да ће све бити у реду“.

Подсетимо, пре неколико година медији су писали о канадској компанији „Reservoir minerals“ која је проширила геолошка истраживања на подручје Зајечара и Црног врха у потрази за новим лежиштима црвеног и племенитог метала. Како су тада пренели београдски медији, радило се о истраживањима у околини села Николичево, као и Краљевице.

Још тада су београдски медији писали да постоје озбиљни наговештаји да су налазишта у Николичеву и Краљевици по свом геолошком потенцијалу веома слични лежишту злата Чукару Пеки.