Прочитај ми чланак

Нови здравствени проблеми: Одбрана сад сазнала, Младић имао још један мождани удар

0

Последњим прегледима откривени нови здравствени проблеми српског генерала у схевенингенском притвору. Утврђено да има оболело дебело црево и анемију

СРПСКИ генерал Ратко Младић мора на операцију дебелог црева! Он је из притвора у Схевенингену био пребачен у локалну болницу где му је рађена колоноскопија, која је потврдила да мора да се оперише да би се одстранило то што је уочено као проблем, како би се спречило да се развије у малигни тумор.

Ове информације објављене су на сајту Механизма у Хагу у поднеску који су Младићеви браниоци приложили у петак, реагујући на информације које су добили у вези са прегледима и анализама генераловог здравственог стања, а који су рађени у децембру 2019. и јануару 2020. године. Иако су неки делови редиговани и скривени од јавности, оно што је обелодањено је да медицинска служба очекује да се операција закаже за четири до шест недеља, што би могло бити већ током марта.

У извештају лекара из локалне болнице наводи се да Младић има недостатак гвожђа, низак хемоглобин и дијагностиковану анемију, што има значајан утицај на његову физичку и менталну способност. Такође, наводе да због тих проблема и Младићеве слабости не могу одмах да га оперишу, јер би постојао висок ризик од смрти на операционом столу. Због тога је потребно неко време да му се стање стабилизује. Међутим, генералови браниоци наводе да од секретаријата суда немају информације да ли Младић сад прима терапију гвожђа.

Због свега тога одбрана тражи да се генерал из притвора хитно пребаци на хоспитализацију у болницу.

Такође, један део налаза из локалне болнице који су рађени у децембру указује да Младић има нове проблеме везане за спознајне капацитете. Наведено је да има проблеме са памћењем и оријентацијом. Браниоци наводе да је неспорно да се ти проблеми уочавају већ дужи период и да је неопходна хитна реакција Жалбеног већа.

– Тражимо да Веће нареди секретаријату да одбрана и друга страна формирају своје лекарске тимове који ће са свом потребном опремом да прегледају Младића, ураде истраживања и да медицински експерти дају оцену његове способности – наводи се у поднеску бранилаца. – С обзиром на озбиљност ситуације неопходно је да се и медицински и правно процени његова способност да учествује у суђењу. Одбрана сматра да би требало одложити усмену расправу по жалбама, која је заказана за 17. и 18. март, док се Младић не оперише и опорави и док се не заврши процена његове способности.

Браниоци указују да је занимљиво да је секретаријат имао увид у све лекарске извештаје из локалне болнице и да их нису доставили Жалбеном већу. Насупрот томе, притворски психијатар је поново прибегао фалсификовању генераловог стања, па је у свом извештају судијама написао да Младић нема спознајних абнормалности, да спава до 15 сати дневно и да се жали на вртоглавицу. Проблеме са анемијом тај лекар је везао за његову старост.

МОЖДАНИ УДАР ПОСЛЕ ПРЕСУДЕ

 ЈЕДНОМ од лекарских извештаја, које је сад добила одбрана, стоји да је Младић после првостепене пресуде 2018. године имао мождани удар. То је први пут да браниоци чују за тај здравствени проблем, који је од њих скриван више од годину дана.