НОВИ УДАР НА ЏЕП Договором Владе и „Поште“ поскупљују цене услуга

0

Пакети који се шаљу "пост експресом", уместо досадашњих 150 динара за тежину мању од пола килограма, од понедељка 2. марта коштаће грађане 50 до 60 динара више, како би се на тај начин повећале плате запосленима у "Пошти Србије", сазнаје Директно.рс.

Повећање цена услуга доставе пакета био је део договора запослених у Пошти и Владе Србије за време децембарског штрајка, а према нашим сазнањима, поред почетне повишице плата, ово ће бити једино што је испоштовано договором са Владом. Наравно, на штету грађана који ће из џепа морати да издвоје додатних 50 или 60 динара у зависности од пакета који шаљу или примају преко „пост експреса“.

Foto: printscreen/youtube

Један од представника штрајкача Тома Мандић из Новог Сада објаснио је за Директно.рс да је повећање услуга доставе пакета био један од начелних договора са Владом и да ће то бити једна од ретких ставки која ће бити испоштована.


„Пошта“: Увећање зарада од 10 одсто и у 2020.

– Кад су започети преговори са Владом, као и са министром Стефановићем, постојао је начелни договор да би могло да се направи ново повећање плате, пошто ово тренутно није било ни приближно ономе што је очекивано. Начелно је постојао договор да се подигну цене свих комерцијалних услуга. То су пакети, палете, пост експреси и да се та сума новца преусмери на ту повишицу плата. Конкретно само на технолошка радна места: поштари, запослени у поштанским центрима, возачима, куририма, шалтерским радницима… Тај договор је потписан још пре 75 дана, а још нисмо дошли ни приближно до реализацији ничег што је договорено – рекаоје Мандић и додао да је крајњи рок 1. мај, како би се испуниле обавезе из онога што је потписано са Владом.

Наш саговорник објаснио је и то да ће повећање цене доставе пакета бити један од начина да најугроженији у Пошти добију повећање плате.

– То је минимално повећање по услузи, а чак и по тој новој цени били би далеко најповољнији у односу на конкуренцију, с тим да ми као предузеће нудимо много брже рокове уручења и квалитет услуге. Пост експрес до пола килограма по старој цени кошта 150 динара. То је коштало до сада. У наредном периоду очекујемо да буде између 180 и 200 динара. Пакети такође зависе од килаже, од вредности пакета, на основу тога се одређује вредност поштарине и услуге, али и у том случају повећање неће бити веће од 30 или 40 динара по пакету – истакао је.

„Једина страна која је испоштовала договор су радници“

Када је у питању договор са Владом, Мандић тврди су једина страна која је испоштовала договорено били радници, јер су аутоматски потписом договора ступили на рад.

– И даље радимо најнормалније, максималним капацитетима, док на крају они нису успоштовали ниједну ставку осим почетне повишице плате од укупно 18 до 19 процената. Такође, договор је био да се уговор на одређено време који многи радници имају, пребаци на неодређено, као и они који су били на привремено-повременим пословима да добију уговор на одређено време како би стекли одређена већа права, дневнице, цене рада. За сада још ништа од тога – закључио је он.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!