Прочитај ми чланак

НОВИ НАПАД НА СРБЕ У ХРВАТСКОЈ: После свађе око паркинга упали им у кућу…

0

Након напада на грађане српске националности на книнском подручју и у Вишкову, у суботу увече у Валбандону, у општини Фажана, пријављен је нови случај

Након напада на грађане српске националности на книнском подручју и у Вишкову, у суботу увече у Валбандону, у општини Фажана, пријављен је нови случај који би, уз прекршајни налог за нарушавање јавног реда и мира, могао завршити и с пријавом за насиље на националној основи, пише хрватски портал Новости.


Све је, како се наводи, почело препирком о праву на паркинг, који се иначе третира као општинсики пут.

Гости једног ресторана у Валбандону, чији је власник Ненад Башкарад, паркирали су се испред куће пензионисаног пара Јање Маројевић и Николе Тепчића, на шта је реаговала упруга Јања Маројевић.

Потом је, како она каже за овај портал, власник ресторана са својом женом и братом упао у њихову гаражу и пребио супруга Николу Тепчића.

„Мој муж је седео за столом, они су упали унутра и почели да вичу „копиле српско, овде си дошао“, а његова жена је говорила „мајку вам ….. српску“. Кренула сам да браним супруга, сабили су га у ћошак и ударали, а ја сам пала. Бојим се да ће нас опет напасти, страшно ми је што више у рођеној кући нисмо сигурни“, испричала је Јања Маројевић.

Она је рекла да су конобари покушали да зауставе власника и да је убрзо, на позив супруге власника ресторана, дошла полиција, а супружнике је комшиница одвела у Хитну помоћ.

Власник ресторана Ненад Башкарад, међутим, неира да је било кога напао, већ да су, како је рекао, супружници напали његове госте, те да то, како тврди, није први пут.

„Једанаест година држимо ресторан и никада, осим с њима, нисмо имали проблема. Јања Маројевић је ударила мог сина, разбила му је наочаре и направила му подллив под оком. Нисам био ту кад су напали наше госте. Кад сам дошао питао сам Тепчића зашто ми то раде и терају госте. Нисам га ударио већ само одгурнуо, јер је кренуо руком на мене“, тврди Башкарад и најављује тужбу против комшије.

На питање о мотивима напада тврди да је у питању само проблем с паркингом, а никако њихова национална припадност.

“ Чуо сам да су рекли да сам им претио да су четници, мени то никад у животу не би пало на памет. Имам три објекта, преко 20 Срба ради код мене годинама. Никад никоме нисам рекао лошу реч. Моја супруга је звала полицију јер су се туристи уплашили. Бранићу се судски, поготово зато што ме оптужио да сам га напао зато што је Србин“, тврди даље Башкарад.

О инциденту у Валбандону обавештена је Мирјана Гало, жупанијска већница и потпредседница Савета за националне мањине РХ, коју је комшију нападнутих замолила да нешто учини, јер су они у страху.

У изјави за Новости коментарисала је да је „дух пуштен из боце и да је то тешко обуздати и уз најбољу вољу, мада воље нема“.

„Ша очекивати у земљи чија председница свих грађана не осуђује насиље, већ чека полицијске извештаје, кокетира с усташлуцима, а премијер то насиље квалификује као појединачне случајеве. Правосуђе нападе третира као ремећење јавног реда и мира, опозиција мудро ћути, нико не позива на протесте против насиља и фашизације земље“, рекла је Гало.

Додала је да ће се данас позабавити полицијским и лекарским известајима.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!