Прочитај ми чланак

Нови начин рекламирања Рио Тинта: „Поздрављају“ вас из Вибер инбокса

0

Да ли вам је преко Вибера стигла порука од Рио Тинта? Ако није, очекујте ускоро. Рио Тинто кренуо је у нову маркетиншку кампању којом се грађанима Србије представља као “зелена” компанија. Толико зелена, да зеленија не може да буде. Очигледно је да не одустају од ископавања литијума у Србији. Међутим, једно је сигурно - у овакву кампању не би кренули, да нису добили сигнал “с правог места”.

Са странице Рио Тинта коју грађани добијају у инбокс Вибера, “прште” еколошке поруке – управљање квалитетом ваздуха, воде, земље… Виде се фотографије плодних ораница и младе пшенице, а навигациони мени води вас на разне “студије одрживости”, сарадњу са локалном заједницом, донацијама и “позивницом” да се придружите тиму и конкуришете за радно место.


Све јасно упућује на то, да Рио Тинто, никада није отишао из Србије. Напротив, његова кампања у којој се рекламира у новом руху, сада је постала још перфиднија.

А, то најбоље знају управо мештани Горњих Недељица, којима је Рио Тинто дошао до кућних врата.

Еколошки активисти из Удружења “Не дамо Јадар” Маријана Петковић и Златко Кокановић за Нова.рс описују, да се овај “пресвучени” Рио Тинто, на све начине труди да приђе народу у долини Јадра.

Објашњавају, да сада уместо понуде за откуп земље, нуде субвенције и помоћ за развој пољопривреде, што је како кажу, “апсолутни апсурд”.

“Рио Тинто никада није ни одлазио одавде. Они и даље ‘раде свој посао’ због ког су дошли. Ми на терену све то видимо. Њихови запослени говоре људима да се само чека сигнал ‘одозго’” , описује тренутну ситуацију активисткиња Маријана Петковић.

Кокановић: “Дају паре, 5.000, 10.000 евра за пољопривреду и занате”

Рио Тинто у селима у долини Јадра, према речима мештана, организује састанке и предавања о унапређењу пољопривредне производње. Људима се, додају они, нуде велике паре, за куповину ђубрива, семенске робе, механизације, машина и алата за занатске делатности.

“Буквално купују људе. У почетку су их плашили експропријацијом и говорили да ако не продају земљу њима, по цени коју нуде, да ће је касније дати по три пута нижој цени. Кад су видели да им та тактика није упалила, сад иду и буквално се додворавају народу и желе да покажу како су наводно добри и да сарађују са локалном заједницом. Ко год има регистровану фирмицу, продавницу, занатску радионицу, имање, било шта, нуде помоћ од 1.000 евра, 5.000 до 10.000 евра, да купе алат, машине или било шта што им треба”, прича Кокакновић како сада са мештанима комуницира Рио Тинто.

Маријана Петковић додаје да то „не пролази“ и да су их људи “прозрели”.

“Нико више неће да им прода ни комад земље. Они сад улећу са неким новцем за помоћ, али честит народ неће да узме”, каже она.

Наши саговорници из Горњих Недељица, за Нова.рс откривају оно, што како кажу “народ у Србији не зна”.

Наводе да Рио Тинто, за све што ради по Јадру, има подршку локалне самоуправе у Лозници, као и Стручне пољопривредне службе из тог града.

Они су нам потврдили и да је на недавно одржаној седници градске скупштине у Лозници, један одборник јавно рекао да је “Рио Тинто завршена прича и да се само чека одобрење одозго”.

Одборник се “излануо” да ће у Јадру бити рудника

“Забранили су јавне преносе седнице, али су нам људи који су били тамо, пренели да је одборник Зоран Николић то јавно изговорио. Локална самоуправа подржава све активности Рио Тинта, Пољопривредна саветодавна служба им у свему помаже, као и градоначелник. Сви су у спрези и гурају ову причу”, изричит је Златко Кокановић.

Председедник Вучић – од забране до покајања

Најновије активности у долини Јадра потврђују да на Рио Тинто ипак није “стављена тачка”, како је то категорично изјавила премијерка Ана Брнабић, када је у јануару 2022. рекла да је држава укинула све акте са овом рударском компанијом.

Недуго после те изјаве, тачније одмах после априлских избора, председник Вучић је у јавност вратио причу о литијуму. Прво, као своје лично мишљење да је одлука о забрани ископавања била погрешна, али да није хтео да се противи вољи народа.

Потом су његове изјаве постале учесталије, правио је пројекције колико би Сбија зарадила од овог рударења, те износио уверавања да смо пропустили велику развојну шансу.

Затим је почео да прича “како је испао најглупљи председник на свету”.

Александар Вучиић је свако јавно појављивање користио да спомене литијум, па је тако у децембру прошле године, гостујући на РТС-у рекао “да би он урадио дугачије, да се он питао”.

“Што се мене тиче, ја бих све променио и све урадио другачије, али видим да у влади мисле другачије. Ја сам једини у овој земљи који се званично залаже да користимо литијум, јер сматрам да ми не треба да будемо једине будале на свету које то неће. Баш ме брига што ће да ме нападају, шта ми могу?!” поручио је Вучић са јавног сервиса.

Према ситуацији са терена и сведочењу мештана Горњих Недељица, чини се да председник узалуд јадикује због “пропуштене шансе”, јер Рио Тинто, ипак, није “протеран” из Србије.

Напротив, изгледа да су спремни, само још чекају званични “сигнал одозго”.