Прочитај ми чланак

Новаковић говорила с Порфиријем о Рио Тинту: Узбуђена сам због наде коју ми је дао

0

Глумица и активисткиња Бојана Новаковић објавила је на свом Твитер налогу да је са Патријархом Порфиријем разговарала о експлоатацији литијума у Србији, те да јој је његов одговор улио велику наду.

Како је Новаковић написала, овог викенда имала је прилику да разговара са Патријархом Порфиријем приликом његове посете Њујорку.

„Поделила сам са њим своју забринутост због претње од експлоатације литијума у Србија и опасности коју представља пројекат Јадар који је предложио Рио Тинто. Ризик и за опстанак наших људи и за животну средину. Посебно смо се позабавили забринутошћу коју сам му изнела у прошлогодишњем писму о локалној цркви и гробљу и, што је најважније, пољопривредном земљишту, шумама и јединственој природи која је у опасности од минирања“, написала је Новаковић.

Додала је да је Патријарх одвојио време да поразговара с њом, те да јој је оно што јој је рекао улило наду.

„Вера и нада су кључне у мом животу, у послу који радимо, и императив су у еколошком покрету у Србији данас. Некад је наша нада слепа, као пре две године када смо све ово започели, а понекад ту наду подржавају, као данас, они који нам толико значе. Узбуђена сам због наде коју ми је дао (Порфирије, прим. аут). Нестрпљиво очекујем његов одговор на наше писмо и радујем се његовом даљем излагању о овом питању“, закључила је Новаковић.