Прочитај ми чланак

Ниш: Две труднице оболеле од короне, једна критично

0

Лекари Гинеколошко-акушерске клинике у Нишу боре се за живот труднице (27) која је оболела од корона вируса, док се друга трудница (34), смештена на Клиници за плућне болести, налази у бољем стању, потврдили су у Клиничком центру Ниш.

Трудница на интензивном одељењу ГАК-а, иначе у седмом месецу трудноће, прикључена је на респиратор и у тешком је општем стању, док је њена беба “витална”.

Гинеколози ће одлучити о даљем току њене трудноће.

Трудница у изолационом делу Клинике за плућне болести, која је у шестом месецу трудноће, на кисеоничној је потпори, а код ње постоји “благо побољшање општег стања”.

Обе труднице су на последња два тестирања биле негативне на корона вирус, али су претходно биле позитивне на вирус.

Извори Данаса су потврдили да је у КЦ Ниш од ковида 19 у среду увече преминуо Саша Сеферовић (59), главни анестетичар Клинике за анестезију и интензивну терапију, у којој се од почетка епидемије збрињавају најтежи ковид пацијенти.

Он се десет дана борио за живот, након што је био “у првим редовима борбе против короне” упркос хроничним болестима које је имао, рекли су на овој клиници.

Према доступним подацима, ово је други медицински радник КЦ који је изгубио битку са корона вирусом, након што се средином априла то догодило Миодрагу Лазићу, познатом ратном хирургу и директору Ургентног центра КЦ.

Управа КЦ је саопштила да је порастао број хоспитализованих, позитивних и пацијената на респиратору у односу на претходни дан.

У четири ковид болнице те установе до 16 часова хоспитализовано је 337 пацијената, од којих је код 118 лабораторијски потврђено присуство вируса, док су три пацијента преминула у претходна 24 часа.

На респиратору је 13 оболелих.

Међу инфицираним пацијентима је и четворо деце, која су у стабилном стању.

На југу Србије- мањи број хоспитализованих, а већи број позитивних

У ковид болницама на југоистоку Србије- у Нишу, Лесковцу, Врању и Сурдулици мањи је број хоспитализованих, али већи број позитивних пацијената на корона вирус него претходног дана. У ковид болницама на југоистоку Србије до 16 часова хоспитализована су укупно 722 пацијената, од којих је 282 било позитивно, саопштила је управа нишког КЦ.

У ковид деловима здравственог центра Врање налази се 185 пацијената, а код 90 је потврђено присуство вируса. У Лесковцу су на лечењу 142 пацијента, а њих 25 је било позитивно. У ковид болници у Сурдулици било је збринуто 58 пацијента, а вирус је потврђен код њих 49.