Није имао сину за виолину па је направио – сада их у Велесу производи за 67.000€

0

Македонац Светозар Богдановски израдио је прву виолину пре 35 година за свог сина Костадина, тада седмогодишњака, који је показао интересовање да свира тај инструмент, а виолине која данас израђује продају се у свету и по неколико десетина хиљада долара или евра.

Костадин је у међувремену постао међународно признати виолиниста, а тај инструмент свира и његова млађа сестра Фросина, док виолине које данас производи Богдановски достижу цену од 60.000 евра, односно око 67.000 долара и продају се широм света.

FOTO: pexels-photo

 

„Морао сам му (Костадину) створити услове да се развија. Први је био да има добар инструмент који тада нисам могао да му приуштим“, рекао је Богдановски агенцији Ројтерс.

Светозар Богдановски живи у Велесу, педесетак километара јужно од Скопља, а у потпуности се посветио изради виолина и у том послу су му се придружиле супруга Марија, иначе професорка виолине, као и колегиница уметница Татјана Мишева.

Досад је произведено више од 700 инструмената, а неки од њих су копије виолина славног италијанског мајстора Гварнериуса.

Позадину инструмента прави од јаворовог дрвета, а предњу страну од смреке, искључиво из босанских шума.

Дрво се пре обраде суши, а затим неколико година намаче у сланој води пре него што почне израда.

„Свака виолина је има неку своју специфичност, посебна је и јединствена. Зато и не постоје две исте, иако су налик једна другој. Разликују се баш као што се разликују људи“, објашњава Богдановски.

Од свих међународних награда које је добио, нарочито се поноси призањем које је стекао у конкуренцији занатлија који су наследници славних мајстора из Кремоне.

Светозар Богдановски је двапут – 2008. и 2012. године, освојао и престижну годишњу награду Америчког виолинистичког друштва.

Међу музичарима који свирају на инструментима насталим у радионици Светозара Богдановског је неколико славних виолинист – Американка Рејчел Бартон, Роберт Лакатош из Србије и Грк Јониан-Илиа Кадеса, наводи Ројтерс у причи о мајстору за виолине из Велеса.