Прочитај ми чланак

Несторовић: И да је умрло 600, то је добар број. Најбоље је сад да се разболите

0

Проф. др Бранимир Несторовић оценио је да је вирус сада "релативно слаб", да је мањи проценат тешких пацијената

Проф. др Бранимир Несторовић оценио је да је вирус сада „релативно слаб“, да је мањи проценат тешких пацијената, затим да постоје резистентни људи на корона вирус, због чега је према најновијим истраживањима на које се позвао, потребан мањи проценат инфицираних за стицање колективног имунитета, него што се то веровало, као и да тест на антитела није поуздан.

Foto: Printskrin/ TV B92

– Ако треба да се разболите, најбоље је сад да се разболите, када је вирус релативно слаб. Сад је много мањи проценат тешких пацијената. Кад погледате Wорлдметерс, видећете да тешких случајева има само један одсто. На почетку је било 81 одсто. Људи су били затворени и то је било добро јер су се много мање разболевали. Али нису стекли колективни имунитет. И сад је објављено да, на срећу, није потребан велики проценат колективног имунитета, Енглези кажу да је то отприлике 43 одсто. Прошле недеље објављена су два рада и подаци кажу да је 60-70 одсто људи у старту резистентно. То су младе жене, они који раде са децом, зато што у ствари деца имају те друге коронавирусе и то им пружа заштиту. Швајцарци су урадили велику студију и код њих је 60 одсто људи имало урођену резистенцију.

А што се тиче антитела, показало се да тај тест није много поуздан. Само они са тешком клиничком сликом могу да развију антитела. Пацијенти са благим симптомима имају антитела веома кратко, две-три недеље, и изгубе се. Тако да тај тест даје много ниске резултате – рекао је он за Српски телеграф.

Он је оценио и да не треба сви да се тестирају, те да се тестирањем не спречава разболевање.

– Не треба сви са симптомима да се тестирају. Данас се тестираш, а немаш тежу клиничку слику и тест је негативан. Кроз неколико дана слика се погорша, добијеш запаљење плућа. Шта онда значи тај тест који је негативан? Треба да се тестирају они који имају високу температуру, који се лоше осећају, кашљу… То је увек било тако. Него сад би у Србији сви да се тестирају. Али држава ће један део тестова уступити приватним лабораторијама, тако да ће и оне почети да тестирају, а онда нек се тестира свако ко хоће до миле воље, међутим, то је безвезе. Људи мисле ако се тестирају, да су се заштитили и да не могу да се разболе. Већ месец дана се зна да деца не преносе овај вирус. Асимптоматски носиоци, дакле они који нису болесни, а имају позитиван тест, такође врло мало преносе – навео је.

 

Поводом наводно лажираних податка о броју преминулих од корона вируса, казао је да су за званичне податке одговорни лекари који воде случај, те да је према његовом мишљењу оцена о фалсификовању података неозбиљна. Он наводи да за такве наводе нема извора, те да треба показати документ.

– Они лансирају те приче неозбиљно, оптуживати некога да је фалсификовао податке. У ту табелу податке укуцавају доктори који су лечили пацијенте, не укуцавамо ми. Онај ко је лечио пацијента доставља податке „Батуту“, „Батут“ то укуцава у табелу, за сваког пацијента се бележи име, презиме, дијагноза, датум пријема, датум отпусне листе – рекао је: – Интересантно, исте оптужбе у Америци се износе на рачун Трампових лекара, потпуно иста прича, да ови смањују, они повећавају, то је образац. На крају баладе, чак и да јесте умрло 600 људи, то је добар резултат. Шведска има 6.000 умрлих, Холандија 11.000, то су земље наше величине. И да је било 600, то је признање здравственом систему. То није за пљување, јесте то дупло више, али и такав податак би био респектабилан. Македонија на два милиона становника има 200 преминулих досад.