Прочитај ми чланак

Несрећа у Бугарској: Двоје деце превозе на неурохирургију

0

У тешкој саобраћајној несрећи која се јуче догодила у Бугарској, када се аутобус са децом из Србије преврнуо, повређено је више од 10 особа, а двоје деце је у тешком стању и данас ће бити пребачено на дечју неурохирургију "Пирогов".

Двоје повређене деце биће током јутра превезено на дечју неурохирургију „Пирогов“. Тренутно су смештени у болници у Старој Загори, рекао је новинарима вршилац дужности министра здравља др Асен Меџидијев.

„Тренутно је хоспитализовано 14 особа – двоје одраслих и 12 деце. Деца су стабилно, осим њих двоје. Биће потребне оперативне интервенције. Оба детета ће са специјалном екипом бити превезена у ‘Пирогов’ у 09.00. Тамо имамо заказан термин код неурохирурга. Старији су тренутно у добром стању. Један, коме је ампутиран уд, стабилно је“, додао је министар здравља, преноси Нова.бг.

У току је формирање организације Хитне помоћи која ће децу и одрасле који су у добром стању одвести до границе, где ће их преузети српске власти.

Једно дете (11) добило је тешке повреде кука и карлице. Иако је према првим информацијама, возач задобио повреде због којих му је ампутирана нога, ипак се испоставило да није, те да је задржан у притвору, а у наставку текста можете пратити развој догађаја уживо.

Иначе, повређено дете које је у тешком стању је, према речима вршиоца дужности министра здравља Бугарске др Асена Меџидијева, добило три прелома карлице и кука.. Према његовим речима, још једно дете је смештено на одељење интензивне неге на посматрање.„Остала деца су у релативно добром стању и у контакту су. Они имају између 9 и 15 година. Већина њих има посттрауматске ране“, саопштио је.

Нека од деце повређене у тешкој несрећи већ су отпуштена. Превезени су у хотел у граду.

У аутобусу је било 38 деце, десет одраслих и један возач. Деца су део фолклорног ансамбла ЈУ-ЛИРА. Већина њих је из Батајнице. У тренутку кад се несрећа догодила враћали су се са фолклор фестивала који је одржан на обали Црног мора.

Ко је крив за несрећу?

Убрзо након што је објављена вест о несрећи, медији су пренели изјаву Наташе Радовановић, која је била у аутобусу, а у којој наводи да је до несреће дошло када је један од родитеља који је путовао са децом желео да промени седиште.

„Један од родитеља у аутобусу је хтео да седне на предње седиште поред возача. Окренуо се да отвори седиште и тако се окренуо волан“, рекла је.

Званичници бугарске полиције нису желели да говоре о узроцима несреће, наглашавајући да је истрага у току, међутим као један од фактора који је допринео несрећи или је изазвао напомиње се да је коловоз био мокар.

Други могући узроци, попут техничког квара на возилу, такође нису отписани. Према незваничним информацијама, бугарска полиција урадила је алкотест возачу на лицу места, али присуство алкохола није утврђено.

Друга возила нису учестовала у удесу, тврде сведоци несреће, према чијим речима је аутобус нагло скренуо у десно без контакта са другим аутомобилима.

“Разбијали су прозоре да изађу”

Возачи који су се затекли на путу у тренутку када је аутобус слетео с пута, изашли су из својих аутомобила да помогну повређенима. Један од њих, који је возио иза аутобуса и видео како аутобус слеће са коловоза у јарак, рекао је да бугарске медије да су путници разбијали прозоре да изађу на безбедно.

„Неки од њих су разбили и предње и задње стакло да би изашли“, рекао је.

Призори на путу били су потресни, о чему сведочи још један возач који је пришао да помогне повређенима.

„Не желим никоме да види такав призор. Уплакану децу обливену крвљу“, рекао је за Нова.бг возач који се представио само као Теодор.
Осморо деце у болници, возач тешко повређен

Све особе из аутобуса, њих 49 укупно, добиле су медицинску помоћ на лицу места, а њих 12 је хоспитализовано.

Према подацима које је синоћ објавио бугарски МУП, од 12 особа које су задржане у болници, осморо је деце. Две особе су тешко повређене, од тога једно дете и једна одрасла особа.

Тешко повређена одрасла особа је возач аутобуса којем је ампутирана нога.

Смртних случајева на лицу места није било, рекао је синоћ амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић.

„Информација да ли су теже или лакше повређени није релевантна, док не прођу дијагностичке прегледе. Најбитније је да нема преминулих, и да све службе Бугарске максимално сарађују“, истакао је Јовић за Н1.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!