Прочитај ми чланак

Немачки амбасадор: Србија нема образоване раднике

0

 nezaposlenost depresija

Београд – Немачки амбасадор Хајнц Вилхелм каже да му се немачке компаније које послују у Србији жале да у нашој земљи нема довољно квалификоване радне снаге.

Вилхелм поручује да држава мора да се постара како би било довољно образованих кадрова.

„Није довољно да стране компаније дођу у Србију, држава мора да се постара да има довољно образованих кадрова, јер у супротном ни домаће, ни стране компаније не могу да шире своје капацитете“, рекао је Вилхелм, отварајући дводневну конференцију посвећену средњем стручном образовању и васпитању у Србији.

Према његовим речима, Србија мора сама да одлучи како да конципира даљи развој средњег стручног образовања.

Он је навео да је концепт дуалног образовања у Немачкој добар пример за то, а подразумева да ученици истовремено раде у предузећима и похађају наставу.

Он је у изјави Танјугу објаснио да немачке компаније у Србији не могу да нађу довољно адекватне радне снаге, не толико на менаџерском нивоу, колико на нивоу квалификованих радника и то у области ауто-индустрије и машинства.

„Порука немачких компанија коју ја чујем је да не могу да нађу довољно квалификоване снаге и због тога се налазе у ситуацији да морају на себе да преузму обуку кадрова и да на неки начин приуче раднике за посао“, указао је немачки амбасадор.

Он је навео да је, кад је реч о запослењу, у Србији посебно угрожена група младих, подсетивши да скоро 50 одсто младих у Србији нема посао.

„Они су дакле посебно угрожена друштвена група, а излазак из економске кризе може управо да буде у квалификованој радној снази“, закључио је Вилхелм.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић подсетио је на деценијску сарадњу Србије и немачке владе у циљу унапређења средњег стручног образовања у Србији.

Јовановић је додао да Србија мора имати средњи стручни кадар који ће моћи да изађе на светску утакмицу и удовољи потребама развијеног света.

„Образовање не треба да буде само себи циљ, већ средство за остварење нових циљева, а то је запошљавање“, рекао је Јовановић.

Помоћник министра просвете Зоран Костић казао је да их нису изненадиле притужбе немачких инвеститора и додао да се зна да постоје профили који нису одговарајући за такву врсту привреде.

„Зато смо позвали немачку владу да нам помогне у развоју тог занатског дела средњег стручног образовања. Одобрен је пројекат вредан два милиона евра који ће да обухвати машинску и електро струку“, рекао је Костић.

Он је додао да ће од наредне године и у појединим средњим стручним школама бити уведена три огледна образовна профила и то индустријски механичар, електричар и електро инсталатер.

Конференција „Правци развоја занатско-техничког средњег стручног образовања и васпитања у Србији“ део је пројекта који спроводи немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ и министарство просвете и друге институције наше земље.

(Танјуг)