Нема краја проблему: Ауто-пут ниче код Дечана, одлуку суда нико не поштује

0

Власти на КиМ одбијају одлуку да изврше одлуку сопственог Уставног суда у вези са земљиштем манастира Дечани. Од ове одлуке прошло је четири године.

„Земљиште се не уписује у катастар зато што се томе противе у Општини Дечани иза које стоје најмоћнији кланови овог дела покрајине под утицајем Рамуша Харадинаја који је био против тога свих претходних година“, рекао је игуман манастира Дечани Сава Јањић.

Printskrin: TV Prva

Он је рекао да је циљ тих кругова није да манастиру одузму имовину већ и да направе ауто-пут поред манастирна.

Према Јањићевим речима, постоји опасност да се радови наставе и у забрањеној зони око манастрина, што је законски забрањено.

Градоначелник Дечана као и његови претходници кажу да земљиште не припада манастиру већ је јавно добро.

Канцеларија ЕУ И ОЕБС подстичу косовске власти да спроведу Уставног суда од 19. Маја 2016. године у вези спора са манастиром Дечани. Поводом овог случаја огласила се и Амбасада САД из које кажу да очекују да влада упише земљиште у катастар.

Братија манастира Дечани има и друге проблеме, цртање графита, каменовање, гранатирање…

Овај манастир је једини објекат СПЦ који још увек чувају војници КФОР-а. Манастир се налази на Унесковој листи светске културне баштине.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!