Прочитај ми чланак

„НЕ ЗНАМО ни колико је амонијака исцурило ноћас надомак Београда!“

0

Поводом цурења амонијака из аутоцистерне у Панчеву, Миленко Јовановић из Националне еколошке асоцијације подсећа за Данас да је ово трећи еколошки акцидент за 10,15 дана. Према његовим речима, понављање акцидената показује да систем транспорта опасних материја не функционише. “Ми само чекамо следећи”, подвлачи, додајући да надлежни морају да одговоре на бројна питања због синоћне катастрофе.

– Говори се да је аутоцистерна. Да ли је била поред пруге? Шта тражи аутоцистерна поред пруге? Јел била паркирана или се возила? Ко је возио? Ко је одобрио транспорт? Колико амонијака је било, колико је исцурило? Како може да исцури ако је неко прописао да је возило исправно? Како може само да цури а да није врућина или земљотрес узрок? Шта је проузроковало цурење? – пита Јовановић.

Срећом, додаје, реч је о индустријској зони а не густо насељеном месту, па је мање људи било изложено опасној супстанци.

– На терен је изашао МУП. А где је Екотоксиколошка јединица Градског завода за јавно здравље Београд која у оваквим ситуацијама мора да изађе на терен, заједно са полицијом? Та организациона јединица постоји на папиру, али Министарство за заштиту животне средине је годинама не плаћа и зато не дежурају. Једино они могу да измере интензитет токсичних материја и да упуте грађане како да реагују. Полиција и Војска не могу да мере – указује Јовановић.

Он подвлачи да је пропуст Министарства и то што ми још немамо одговоре колико је амонијака исцурило, да ли је отишло у водоток, земљу, ваздух, и да ли је цурење уопште заустављено.

– Ако је узрок уклоњен, сигурно да са временом никакво погоршање не може да се догоди, јер се количина амонијака у ваздуху смањује. С те стране је опасност вероватно прошла, али понављам, праве информације још немамо – поручује Јовановић.