Прочитај ми чланак

НАТО ОКУПАЦИЈА ЦРНЕ ГОРЕ: Од 5. јуна НАТО патролира ваздушним простором

0

Од 5. јуна ваздушни простор Црне Горе чуваће НАТО, односно Италија и Грчка започињу тада НАТО ваздушне патроле над Црном Гором.

„Пошто Црна Гора нема борбене авионе, савезнице ће јој помоћи да осигура ваздушни простор“, саопштено је из НАТО, пренела је Антена М.

© Fotolia/ Kichigin19

„У знак савезничке солидарности, Италија и Грчка ће сада помоћи у заштити црногорског ваздушног простора. Италијански и грчки борбени авиони ће и даље бити базирани у њиховим матичним земљама, и по потреби ће бити подизани“, наведено је у саопштењу НАТО.

„Аир-полицинг“, како је наглашено из НАТО, није одговор на било коју специфичну претњу, већ је битна компонента коју НАТО пружа као сигурност својим члановима.

„НАТО ‘аир-полицинг’ авиони полећу као одговор на војне или цивилне авионе у невољи или због авиона који не поштују интернационалне регулације или приступају ваздушном простору НАТО савезница“, наведено је у саопштењу.

Црногоска војска добиће у блиској будућности и три нова хеликоптера, а на копну биће ојачана с тридесетак оклопних возила немачке и америчке производње.