НАШАО 40.000 ЕВРА, ВЛАСНИК МУ ДАО 50 – частио колеге

0

Синиша Дабић је радник аеродрома “Никола Тесла“ који је изгубљених 40.000 евра вратио власнику.

Дабић за своје дело није желео никакву награду.

Како је Дабић рекао у Јутарњем програму Прве телевизије, црну торбу је пронашао на паркингу, отворио је и угледао лаптоп и новчаник са новцем.

Прва помисао је била да позове полицију, да се направи записник.

“Упознао сам човека, дошао је после неког времена, после пола сата и изненадио се кад је видео, сав срећан. Реч је о човеку који је годинама радио у Норвешкој, дошао је са парама и изгубио их. Видео сам да је био срећан, дрхтао је, кад је избројао новац видео је да је све на месту. Дао ми је 50 евра, ја нисам хтео да узмем, он је инсистирао и онда сам частио колеге“, рекао је Дабић.


Његове колеге кажу да је узоран радник.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!
Подели:

15 коментара “НАШАО 40.000 ЕВРА, ВЛАСНИК МУ ДАО 50 – частио колеге

 1. mursa osijek каже:

  Smjesna prica! Ko to gubi 40 000 evra i u kakav to novcanik stane???

 2. berislav каже:

  Cicija koja daje 50 evra? Mogao je i 1000 evra, ali ne čovek je postao obično anglosaksonsko đubre. Inače ovo je uvreda. A ovog čoveka država ga treba nagraditi, bar ako neće niko….

 3. Ћирко каже:

  „Пронађен велики новац“ је извор неисцрпне забаве и коментара.:))

 4. BogdanSNS каже:

  Ja mu ne bi dao ni dinar jer ne pomaze nasem narodu i predsedniku Vucicu vec nosi novac u Norvesku, a i da znam gde je oteo bi pare i pocastio nas narod i Srpsku Naprednu Stranku.

  1. Grom каже:

   Opste je poznato to vase „postenje i cist obraz“Ne moras to potvrdjivati ovde.

  2. Дуња каже:

   Кад му ти нађеш паре, готов је…неће више долазити…

 5. Зоран Васиљевић Ниш каже:

  Отишао човек у Норвешку, зарадио паре. Све је то лепо. Али је приликом боравка у Норвешкој попримио и неке лоше особине. Постао је стипса и оног који му је спасао 40000 евра частио са 50 евра. Просто да му човек пожели да поново изгуби 40000 евра,али да му их нико више не пронађе и врати их.

  1. Radovan каже:

   иугубио 40 хиљада евра,а почастио са 50 евра..тај или није био свестан колико је срећан да му се вратила пара или је баш говедо…по закону иде 10% или 4000 евра..

  2. grebak grebić каже:

   Пошаљи нам тај закон! Постоји ли закон да ако изгубиш неке паре у некој држави да ти држава надокнади? Поштен човек не би узео ни тих 50 Евра. Није то био неки богаташ. Ко зна како је зарадио те паре и зашто је и колико радио.

  3. Grom каже:

   Nalazacu zaista ide 10%ali je to ipak peripetija.Da li bi ti recimo vratio te pare,
   mislivsi pritom kako se vlasnik mucio da zaradi iste(bez lazne skromnosti samo)

  4. Лесандар Матједонски каже:

   По мом знању не постоји закон који вас обевезује да уопште некоме дате новац ако га нађете. Све зависи од вас да ли вам срце и душа каже ”вратите новац” или ”чувај новац”. Ипак, ако је сума новца озбиљна, и полиција вас нађе са великом цифром новца као на пример 40.000 еуро, мораћете полицији да објасните одакле вам!!!! Ако кажете ”немам појма” или ”нашао сам”, а истрага полиције докаже да је новац од криминалних послова, онда новац постаје државни и ви можете да завршите међу решеткама. Значи пазите се, није баш једноставно ”нашао сам и то је то, сад је мој новац”, увек треба размислити да било који новац мора да оправдате порекло пред полицијом. За онога коме се новац враћа, не постоји закон али има неки ”код часног понашања”, веома је компликован јер је аритметичан, за једно 40.000 ”коректно” би било да је власник човеку дао око 5%, то је 2.000 еуро. Тако да је 50 еуро сасвим смешно и ”некоректно”. Све зависи и од начина шта је проналазач урадио да спаси новац или да ли је само налетео на торбу с новцем и сачекао неколико минута да ли ће се власник вратити или не. Није исто спасити новац на пример од пожара, поплаве и слично или само налетети на новац. Да је човек спасио новац од неке несреће, награда моће и да буде најмање 10%, значи 4.000 или више. Све у свему, 50 еуро је шамар у лице. А, и још нешто. Ако сачувате новац, увек је најбоље да одмах јавите свом адвокату или нотару и полицији ако мислите да сте ”спасили” новац и можете да докажете да сте нешто учинили да спасите новац и онда не одлучује власник већ судија одлучује да вам власник исплати проценат. Изгледа једноставно али доста је компликована ситуација кад нађете новац или неку торбу с дијамантима или злато и тако. Поздрав свима!!!

  5. Grom каже:

   Dobro,to je po nekom vasem znanju,ono sto mi je poznato ja sam i napisao,e sada nikada nisam bio u poziciji da“ispitam“taj clan zakona.Ujedno sam
   napisao i da je velika peripetija zvati ili odneti u policiju tako nesto,upravo
   zbog odredjenih situacija u kojem se osoba moze naci,ni kriva ni duzna.

  6. Radovan каже:

   мислио сам неписано правило,то зна свако,шта ме питаш без везе..

  7. Херцеговина каже:

   Добро је прошо, ,,норвежанин,, није им,о ситно, гарант;)

  8. Дуња каже:

   Наши имају ситно, само кад треба да се пред нама покажу да су „срећни“ у инострањствима……

Коментари су затворени.