Прочитај ми чланак

Најтачнији сајт објавио дугорочну временску прогнозу

0

Републички хидрометеоролошки завод Србије објавио је наранџасти метео аларм којим упозорава на талас високих температура пред нама. Према прогнози Норвежана, за наредних 10 дана у Србији, имаћемо изразито велике амплитуде живе у термометру, а како кажу извештаји из Европе, не само да нас очекују опасне суперћелијске олује, већ су врелине већ почеле да узимају и прве жртве.

РХМЗ је овог уторка упозорио да се налазимо на почетку периода који ће обележити прилив веома топлог ваздуха са севера Африке ка нашем подручју. Вредности максималних температура у Србији ће се кретати од 33 до 35 степени, у среду од 35 до 37 степени, а у четвртак од 33 степена на северу до 39 степени на југу и истоку Србије. У петак и суботу биће пик топлотног таласа са максималном температуром од 35 до 40 степени Целзијуса. Преокрет нас чека у недељу.

Најтачнији норвешки сајт за временску прогнозу наводи да се у недељу у поподневним сатима очекују пљускови и суноврат температуре која ће током ноћи између недеље и понедељка пасти до 19 степени. У односу на максималних 40 у суботу, ова температурна разлика је драстична и биће изузетно неповољна за све осетљиве групе, нарочито за старе и хроничне болеснике.

Током понедељка температуре ће остати на нивоу од 20 до 25 степени, уз повремене пљускове и облачно време.