Најскупљу кућу у 2019. купио Жељко Митровић за 4,5 милиона

0

Најскупља кућа у 2019. години, која је променила власника за 4,5 милиона евра, налази се у елитном београдском насељу Дедиње и, према сазнањима Нова.рс, припада власнику медијске империје "Пинк" и његовој супрузи - Жељку и Милици Митровић.

“Најскупља некретнина у Србији, продата у прошлој години, према извештају Републичког геодетског завода, била је кућа на Дедињу, у Ужичкој улици. Кућа је продата за четири и по милиона евра”, обелоданио је ове недеље Републички геодетски завод у свом редовном извештају, констатујући да “ова улица, која деценијама важи за симбол моћи, богатства и утицаја, очигледно и даље представља једну од најатрактивнијих локација у Београду”.

FOTO: N. S.

Продата некретнина се састоји од три целине.

Како РГЗ наводи у свом извештају, реч је о три куће, укупне површине земљишта под објектима 493 квадрата. Окућница, односно парцела, је површине 5.118 квадрата. Све три некретнине су приземне.

Највећа кућа има 327 квадрата, док су преостале две површине од 114, односно 52 квадратна метра, наводи се у РГЗ Извештају са тржишта непокретности за 2019. годину.

Претрагом јавног регистра еКатастар, Нова.рс је пронашла некретнину која у потпуности одговара наведеним подацима. Цела површина се води као породична стамбена зграда – заједничка имовина супружника, у приватној својини Милице и Жељка Митровића.

Некретнине нису оптерећене хипотекама, нити постоји забележба на њима. То значи да конкретни квадрати нису заложени на име стамбеног кредита.

Жељко Митровић се није одазвао на телефонске позиве и није одговарао на СМС Нова.рс.

Чија је вила била

Кућа на овој адреси у претходном периоду доводила се у везу са бизнисменом Станком Суботићем Цанетом.

Додуше, према наводима у медијима старим од пет до 16 година, његова вила у Ужичкој простирала се на 280 квадрата. А, поменута Митровићева кућа је површине од 327 квадрата. Кућни број је – исти.

Суботићу су некретнине биле одузете у поступку финансијске истраге, а по основу Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела. По добијању правоснажне ослобађајуће пресуде, имовина му је враћена на располагање. Уз станове и пословни простор у центру Београда, на том списку била је и вила у Ужичкој, која је лане променила власника.

Порески дугови и кредити за извоз

Медијска империја Жељка Митровића често је била на мети истраживачких новинара.

Према наводима Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) “Пинку” је од 2012. до 2016. године одложено плаћање нагомиланог пореског дуга од 1,52 милијарде динара.

Репрограм је, како се наводи, одобрен на укупно 93 рате. Уз то, државна Агенција за осигурање и финансирање извоза “Пинку” је током неколико година, у више наврата, одобрила 1,28 милијарди динара кредита.

Још једна вила у комшилуку

Према подацима РГЗ, вила у Ужичкој није једина која је лане продата за вишемилионски износ.

Друга најскупља некретнина смештена је у најближем комшилуку прворангиране по цени. Реч је о четири милиона евра вредној некретнини, у Толстојевој улици, такође на Дедињу. Она је у власништву Драгане Половине.

За разлику од виле у Ужичкој, ова некретнина од 944 квадрата, која се води као породична стамбена зграда, оптерећена је бар једном хипотеком – последњи упис овог терета био је 14. јануара ове године.

За правни статус некретнине наводи се да “објекат има одобрење за употребу”.

Зграда је саграђена на површини од 128 квадрата, а остатак до укупно 1.594 квадрата чини плац парцеле на којој се налази.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!