Прочитај ми чланак

На Златибору отворена највећа панорамска гондола на свету (ВИДЕО, ФОТО)

0

Панорамска Голд гондола на Златибору, најдужа тог типа у свету, свечано је отворена данас.

Гондола повезује центар Златибора и највиши планински врх Торник преко Рибничког језера, у дужини од девет километара.

Градња гондоле је почела 2016. године, а инвестиција је вредна око 13 милиона евра.

Вучић је честитао Златибору и општини Чајетина на великом успеху и поручио да Србија тако и даље треба да ради.

Свечаном отварању присуствовали су и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, потпредседник компаније „Пома“ Кристијан Бувије, амбасадор Француске Жан-Луј Фалкони и председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

Вожња од од центра Златибора до скијалишта Торник у једном смеру траје око 25 минута.

Цена вожње је 1.000 динара за одрасле, а 550 за децу, у оба смера. Деца до шест година старости могу да се возе бесплатно уз услов да су у пратњи бар једне одрасле особе.

Панорамска гондола је једна од највећих инвестиција општине Чајетина.

© Фото : screenshot/IVANJICA INFO

Вожња Гондолом пружа прелеп поглед на живописне пејзаже Златибора, а код Рибничког језера се налази међустаница.

Гондола тренутно има капацитет 600 путника по сату у 55 засебних кабина са по 10 места.

Zlatibor, 14.01.2021. – Panoramska zicara s kabinama – „gondola“, koja povezuje centar Zlatibora i planinski vrh Tornik, danas je svecano pustena u rad. Prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vucic. (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC/DS)

Максималан капацитет гондоле је 90 кабина и 1.000 путника по сату.

Zlatibor, 14.01.2021. – Panoramska zicara s kabinama – „gondola“, koja povezuje centar Zlatibora i planinski vrh Tornik, danas je svecano pustena u rad. Prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vucic . (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC/DS)

Пре златиборске гондоле најдужа светска гондола била је ТианменСхан Цабле Цар гондола дуга 7,4 километра која се налази у склопу Националног парка Зхангјиасие у Кини, у оквиру којег је снимљен култни филм Аватар, награђен оскаром редитеља Џејмса Камерона.

Срце гондоле налазиће се на међустаници код Рибничког језера, где је планиран развој пројекта Нови Златибор, туризам високе категорије на више од 200 хектара земље.

Zlatibor, 14.01.2021. – Panoramska zicara s kabinama – „gondola“, koja povezuje centar Zlatibora i planinski vrh Tornik, danas je svecano pustena u rad. Prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vucic . (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC/DS)

У присуству председника Србије Александра Вучића, министарке трговине, туризма и телекомуникација Татјане Матић, француског амбасадора Жан-Луја Фалконија и других високих државних  званичника, данас је на Златибору свечано отворена најдужа панорамска Голд гондола, укупне дужине девет километара која повезује центар Златибора са врхом Торник.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић  захвалио је председнику Вучићу што присуствује отварању гондоле, указујући да је то почетак дијалога опозиције и власти и да се нада да ће то бити у интересу државе, Златибора и целе Србије.

Zlatibor, 14.01.2021. – Panoramska zicara s kabinama – „gondola“, koja povezuje centar Zlatibora i planinski vrh Tornik, danas je svecano pustena u rad. Prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vucic. (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC/DS)

Стаматовић је захвалио и свима који су помогли у изградњи гондоле, што је једно од највећих улагања у туризму у Србији, додавши да је било доста бирократских процедура које су ометале и успоравеле ту инвестицију која је од државног интереса.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се радује сваком успеху који добро
доноси грађанима и Србији.

Не занима ме ни најмање ко је на власти, дошао сам да честитам, јер је урађена велика ствар за Србију. Имаћемо велику трку између Златибора и Врњачке бање по посети туриста. Желим да вам кажем да ћемо бити уз вас, као што сте ви уз Србију, без обзира ко је на власти. Честитам господину Стаматовићу и свим становницима Златибора и околине. Живела Србија – изјавио је председник Вучић.

Потпредседник француске компаније Пома Кристијан Бувије рекао је да му је задовољство што присуствује отварању и захвалио се свима. Част ми је што је опрема француске компаније данас овде и задовољство ми је што сам био један од учесника на овом пројекту. Златна гондола је данас најдужа гондола на свету – закључио је Бувије.

Изградња Голд гондоле коштала је 13 милиона евра, а општина Чајетина је обезбедила новац из својих средстава. То је најдужа панорамска гондола, дужине девет километара, са капацитетом 600 путника на сат, са 55 кабина са по десет места.

Очекивања су да се инвестиција у гондолу врати кроз десет година, када се очекује да Златибор постане најпосећенија туристичка дестинација у Србији и региону са 10 милиона ноћења годишње и око милион посетилаца.