Прочитај ми чланак

На Златибору отворена изложба “У сусрет Руском цару. Романови – царско служење”

0

У пријатном амбијенту Галерије Културног центра Златибор, у четвртак, 7. октобра 2021. године, са почетком у 19 часова свечано је отворена изложба „У сусрет Руском цару. Романови – царско служење" посвећену последњем Руском императору Николају ИИ и његовој породици.

На отварању изложбе посетиоцима се обратио отац Игнатије Шестаков, јеромонах из Сретењског манастира у Москви. Пројекат је настао са жељом и циљем да се српској публици приближи лик и дело чланова последње династије. При томе су се организатори потрудили да фотоматеријал одаберу полазећи од жеље да, пре свега, прикажу лепоту породице Романов, њихов свакодневни живот и служење за добробит Отаџбине и свог народа. Изложбу чине црно-беле фотографије из историјских архива и личних албума породице Романов. Са старинских фотографија пред гледаоцем оживљава представа праве лепоте и љубави, благородства и светости.

Управо мученик цар Николај и његова породица уживају посебну љубав код српског народа. Буђење сећања на царске мученике посебно је важно у 2018. години када се обележава 100-годишњица мученичке кончине последњег Руског императора и његове породице, који су у Руској и Српској Цркви прибројани лику светитеља. Када је 23. јула 1914. године Аустроугарска поставила ултиматум Србији, српска влада се исте вечери обратила Русији за помоћ. Свега шест дана након тога, 30.јула Цар Николај II је позитивно одговорио на молбу српске владе. Аустроугарска војска је тада већ напала Србију. Русија, као заштитница Србије, ушла је неспремна у рат против Аустроугарске, којој се прикључила Немачка. То је био почетак великог страдања православних земаља и мученичке
кончине царске породице Романов. Поред тога, Русија је током Првог светског рата много помагала Србији.

Пројекат реализују Сретењски манастир из Москве, портал Православие.ру у сарадњи са студиом „Руски Цар“.

Прва изложба фотографија је отворена августа 2016. године. Током прве године реализовања пројекта, изложба је обишла више од педесет места широм Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Она представља само почетак и један сегмент пројекта који обнавља сећање на цара Николаја II и његову породицу.

Изложба ће бити постављена до 21.10.2021.године, а заинтересовани посетиоци могу погледати поставку сваког радног дана, од 10 до 17 часова.