Прочитај ми чланак

НА ВЕЛИКИ ПЕТАК „АНТИРАТНА“ АКЦИЈА ЖЕНА У ЦРНОМ, Спасић поред њих имао перформанс

0

Жене у црном обележиле су 26 година од почетка грађанског рата у БиХ, у Кнез Михаиловој, али је на истом месту и Симо Спасић, председник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, пријавио перформанс.

У центру Београда, на Велики петак, било је видљиво присуство полиције, али припадници МУП-а нису реаговали, јер Симо Спасић има потврду о пријављеном скупу.

Он је узвикивао и „Насер Орић, једнако геноцид“, подсећајући Београђане на ратне злочине овог комаданта Армије БиХ, који су учињени над Србима у Подрињу.

“Ми смо данас овде да подсетимо на почетак рата у БиХ, почетак најдуже опсаде у историји Европе након Другог светског рата, и да подсетимо на фашистичка зверства која су почињена од страна оружаних формација Војске Републике Српске потпомогнутих наоружаним формацијама из Србије“, рекла је Сташа Зајовић, представница Жена у црном.

Она је додала да треба памтити оно што се десило, јер су последице тога и даље присутне.

„Желимо да укажемо на озбиљну манипулацију овим датумом и од стране режимских кловнова, који су самопроглашени представници српског народа. Данас није примерено да се бавимо њима, али је веома опасно што овај режим даје дозволу и оваквим групацијама у исто време на истом месту. Ми имамо пијетет према свим жртвама, али Жене у црном у складу са свим законским правилима пријавиле – има пет дана”, казала је.

Зајовић је додала да се врши опструкција, не само процеса суочавања са прошлошћу него и понижавање жртава и оних који подржавају жртве.

Жене у црном стајале су у Кнез Михаиловој улици и носиле натписе „Мостар убијања и протеривања Бошњака и Срба“, „Приједор убијања и протеривања Бошњака и Хрвата“, „Вишеград убијања и протеривања Бошњака“, „Сушица логор за Бошњаке“…