Прочитај ми чланак

На платоу поред Културног центра постављена табла у знак сећања на Хлијард мисијуа

0

Данас 30. септембра откривена је информативна табла испред Културног центра на Златибору која ће све заинтересоване обавештавати о догађају који се десио крајем Другог светског рата на просторима западне Србије.

Од средине 1944. до почетка 1945. године народ овог краја је учествовао у масовном спасавању савезничких пилота чије су авионе обориле немачке трупе стациониране у западној Србији и источној Босни. На позив Југословенске војске у Отаџбини Златиборци су спасавали оборене пилоте, бринули се о њима и безбедно их водили до импровизованог аеродрома у Прањанима код Чачка, одакле су они америчким авионима одлазили до савезничких база у ослобођеној Италији.

Ову информативну таблу свечано су открили председник општине Чајетина Милан Стаматовић и председник Удружења Операција Халијард, потпуковник авијације у пензији Џон Капело, да би се потом у сали Културног центра одржала и свечана академија којој су уз представнике општине Чајетина и чланова Удружења присуствовали потомци учесника ове акције.

Програм је почео промотивним спотом о Златибору праћен песмом Златиборе мој зелени боре, коју су извели хор и симфонијски оркестар Радио телевизије Србије. У наставку програма ученица четвртог разреда средње угоститељске Александра Јокић прочитала је текст о овој операцији, да
би потом потомци примили признања која су им уручили Стаматовић и Капело. Свечани део програма завршен је песмом “Тамо далеко” у извођењу младог Вујице Драговића након чега је уприличен коктел у Галерији Културног центра.

Општина Чајетина је позната по томе што негује традицицију обележавања свих оних догађаја који нас подсећају на слободарску традицију српског народа и на веома изражену хуманост у помоћи онима којима је она неопходна. Ова табла служиће и као подсетник да су Златиборци показали
поменуте вредности и у таквим тешким историјским догађајима а исте информативне табле налазе и у златиборским селима Шљивовица и Сирогојно.