Прочитај ми чланак

НА НОВИМ ДЕОНИЦАМА НЕМА ПУМПИ Ево где да не крећете без пуног резервоара

0

Сви возачи који крену ка Чачку новим аутопутем Милоша Великог из Обреновца требало би да напуне резервоаре, јер на раздаљини од 103 километра нема ниједне бензинске станице. Прве пумпе на овом делу Коридора 11 требало би да буду отворене тек следеће године.

Ни у Грделичкој клисури возачи неће моћи пре да сипају гориво, као ни на осталим новим деоницама аутопутева у Србији, пишу Новости.


Потенцијална места за пумпе су уцртана у просторним плановима на почетку изградње ових траса, али надлежни кажу да су прописи такви да се прво мора отворити саобраћајница да би се тражиле дозволе за пратеће објекте.

На потезу од Обреновца до Чачка, просторним планом подручја посебне намене инфраструктурног коридора Београд-Јужни Јадран, деоница Београд-Пожега, предвиђено је по пет одморишта у оба смера кретања, у оквиру којих би се градиле бензинске пумпе.

Тако је у свакој општини кроз коју пролази Коридор предвиђена изградња по две бензинске станице.

На одморишту код Обреновца, планирана је и изградња базе за одржавање „Путева Србије“ у којој би се требало да се запосли 40- 60 радника. Предвиђена је такође и изградња паркиралишта, бензинске пумпе, ресторана, кафеа и продавнице прехрамбене робе, продавнице делова за возила, као и информационог центра.

Следећа бензинска пумпа гравитира општини Уб, а код петље Лајковац предвиђено је да постоји одмориште, где је планирана и изградња мајег мотела капацитета 20- 40 лежајева. На подручју општине Љиг биће изграђена још једна бензинска пумпа.

У близини денивелисане петље Прељина, у просторном плану је „уцртано“ одмориште са свим пратећим садржајима, као и мотел капацитета од 50 до 60 лежајева.

Небојша Павловић, саветник у Министарству грађевинарства, за „Новости“ каже да се све активности у вези са отварањем угоститељских и других објеката спроводе преко Јавног предузећа „Путеви Србије“.

Потенцијални инвеститори се јављају, каже Паволовић, добијају услове и улазе у процедуру која је њима изузетно позната са других саобраћајница.

– Морају да откупе земљиште од власника, да израде пројекат и да добију грађевинску и остале дозволе. Очекујемо да све те активности буду реализоване током 2020. године и да буде изграђена пратећа инфраструктура. Процедура је иста за све деонице и све ће бити опремљене по европскимм стандардима, како стајалишта, одмориштима, мотелима, ресторанима, тако и бензинским пумпама – каже он.

Павловић напомиње да је интересовање компанија велико, јер на деоници од 103 километра нема ниједне бензинске пумпе, а то је довољно дугачка траса да чини потенцијално исплативом сваку такву инвестицију.

Јужни крак Коридора 10 још без иједног пратећег објекта

Ни на 75 километра новог аутопута на јужном краку Коридора 10 још није изграђен ниједан пратећи објекат.

Неке мање деонице отворене су за саобраћај још пре три године, а од овог лета аутомобили су кренули и кроз Грделичку клисуру.

На потезу под Ниша до границе са Македонијом предвиђена је изградња 23 бензинске станице у оба смера. Од тога 11 у смеру ка граници и 12 у смеру ка Београду.

Осим постојеће пумпе код мотела „Предејане“, до које возачи стижу тако што се искључују са ауто-пута, на овом потезу планиране су и бензинске станице код места Декутинце, Врања, Левосоја.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!