Прочитај ми чланак

НА ЛИЦУ МЕСТА -ЈУГ СРБИЈЕ: На хиљаде афроазијата чека завршетак прихватног центра

0
Пресево, 24. јуна 2015 - Министар за рад, запосљавање, борацка и социјална питања Алексанадар Вулин током обиласка прихватног центра за мигранте у Пресеву. Министар за рад, запосљавање, борацка и социјална питања Алексанадар Вулин обисао је данас у Пресеву хале бивсе дуванске индустрије које се адаптирају за збрињавање великог броја миграната и том приликом поруцио да је Србија озбиљна дрзава и да це уцинити све да сваки мигрант буде збринут и нахрањен. Фото: Танјуг / Димитрије Николић

Прешево, 24. јуна 2015 – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексанадар Вулин током обиласка прихватног центра за мигранте у Прешеву. Алексанадар Вулин обишао је у Прешеву хале бивше дуванске индустрије које се адаптирају за збрињавање великог броја миграната и том приликом поручио да је Србија озбиљна држава и да ће учинити све да сваки мигрант буде збринут и нахрањен. Фото: Танјуг / Димитрије Николић

Од почетка јуна кроз Прешево је, према подацима Црвеног крста, прошло око 10.000 људи који су затражили азил . Ускоро још један пункт за регистрацију имиграната.

Према подацима више организација које раде на пружању прве помоћи, у Прешеву тренутно борави више од три хиљаде имиграната из афроазијских земаља. Тај број варира јер многи од имиграната након добијања потврде којом започињу процедуру добијања азила у Србији, настављају пут према Београду и граници са Мађарском. Дневно у Прешево стигне између 300 и 500 имиграната, углавном младих људи, али има и целих породица са малолетном децом.

Договор полиција Србије, Аустрије, Мађарске и Немачке

Директори полиција Србије, Мађарске, Аустрије и Немачке договорили су се јуче да следеће седмице на границу Србије и Македоније оде тим аустријских и немачких експерата, који би направио увид у стање на терену и одредио колико је додатне полицијске снаге из њихових земаља потребно како би се спречио илегални прелаз миграната са Блиског истока. „После тога ћемо знати тачан број полицајаца из Аустрије и Немачке који ће доћи са техником“, рекао је Вељовић на конференцији за новинаре после састанка и додао да ће, према садашњим информацијама, Аустрија раније планирани број од 40 људи повећати на 80.

Мобилни тимови Црвеног крста, УНХЦР, Лекара без граница, као и војне болнице из Ниша указују лекарску помоћ.

– Имам много жуљева јер смо пешачили више дана од уласка у Македонију. Ноге су ми у ранама, а овде добро дође лекарска помоћ – објаснио је лекарима Талиб Абдуламир из Авганистана. Он је са групом имиграната у Прешево стигао пре два дана. Нема примедбе на однос грађана и хвали људе из Црвеног крста. Каже да је његов циљ Француска, где има рођаке са којима је у контакту.

Већина имиграната има мобилне телефоне преко којих одржава везе са другим групама које су на путу према Србији или се налазе у Београду, најчешће у парку поред Железничке и Аутобуске станице.

Од почетка јуна кроз Прешево је, према подацима Црвеног крста, прошло око 10.000 људи који су затражили азил. За све њих је обезбеђена храна и медицинска помоћ.

Секретар Црвеног крста у Прешеву Амет Хаљими објаснио је новинарима да „већих здравствених или епидемиолошких проблема за сада није било, иако мигранти долазе из земаља у којима има озбиљнијих заразних болести“.

– За сада нисмо регистровали ниједан тежи случај обољења респираторних органа, нити се ко пожалио, али колико нам капацитети дозвољавају, вршимо лекарске прегледе – наводи Хаљими.

Сви изгнаници се прво јављају полицијској станици где добијају азилантске папире. Због доста споре процедуре на ове папире чека се и по цео дан, а полицијски службеници најављују да ће бити отворен још један пункт за регистрацију имиграната.

Комесаријат за избеглице у сарадњи са Војском Србије, Жандармеријом, Црвеним крстом, УНЦР-ом, Лекарима без граница убрзано ради на опремању пролазног прихватног центра у којем ће мигранти имати хуманије услове за чекање.

Реч је о објекту напуштене Дуванске индустрије у Прешеву. Ту ће бити створени услови, највероватније до краја недеље, за смештај тридесетак жена и деце. Постојаће хигијенско-санитарни чвор, радиће и ресторан, где ће се спремати оброци. Већ сада је јасно да овај пролазни прихватни центар неће моћи да обезбеди сервисирање у елементарним животним потребама за све изгнанике с обзиром на њихов број. Стога ће бити неопходно додатно ангажовање како домаћих тако и међународних хуманитарних ресурса.

Идис: Нећемо остати у Србији

– Наш циљ када смо кренули из Сирије није био да останемо у Србији, већ да стигнемо до неке од земаља ЕУ. Прешли смо више хиљада километара. Србија је за нас пролазна станица. Ми желимо бољи живот пошто смо остали без имовине, без пара и са мало наде за опстанак – каже нам Идис, изгнаник из Сирије, који нема рођаке у некој од земаља ЕУ. Има 28 година. Био је радник у трговини. Ништа не зна о својој породици, оцу, мајци и три сестре. Побегао је пред нападима екстремиста. Он зна да ће бити проблема да пређе српско-мађарску границу, али верује да ће проблем морати да се реши, јер верују „у право на живот“.

Извор: Dnevni list Danas

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!