Прочитај ми чланак

МОНСТРУОЗНО Вакцина ће у Србији бити обавезна за труднице и старије

0

Доктор Драгослав Поповић рекао је да су прошле године све вакцине биле утрошене што је добра вест и да је сада прави моменат да се фокус окрене ка оним групама становништва којима је та вакцина најпотребнија, а то су старији од 65 година и труднице. За њих ће вакцина бити обавезна, као и за особе са хроничним обољењима.

Истовремено, вакцину против варичела треба да примају и деца у 6. разреду основне школе која претходно нису стекла имунитет.

Ово су неке од новина које је донео нови Правилник о програму обавезне и препоручене имунизације, објављен у Службеном гласнику почетком овог месеца.

Доктор Драгослав Поповић рекао је за РТС да смо имали пуно проблема у последњих десетак година са том вакцином јер је одзив био релативно низак.

Каже да су прошле године све вакцине утрошене што је добра вест и да је сада прави моменат да се фокус окрене ка оним групама становништва којима је та вакцина најпотребнија а то су старији од 65 година као угрожено становништво и труднице.

До сада је разлика између обавезних и необавезних вакцина била и у томе, да ли их држава набавља.

– Држава се обавезала да набавља оне вакцине које су обавезне и надам се да ће то бити случај и сада – рекао је Поповић.

Каже да ће бити проблема са набавком много већег броја вакцина ове године него што је то било раније, али ако се у тај посао крене на време неће бити проблема.

У већини држава постоји препорука што се тиче трудница, Поповић каже да када се погледа препорука СЗО – труднице су категорија број један коју треба заштитити против грипа.

– Драго ми је да се то сада дешава и код нас. Многи здравствени радници су се устезали да препоруче ту вакцинацију трудницама, међутим, то је веома важно, да их заштитимо у периоду који је веома осетљив – рекао је Поповић.