Прочитај ми чланак

МЛАДИ ФИЗИЧАР ће бити сахрањен у Алеји заслужних грађана! Ипак, нико му неће …

0

Математичка гумназија, чији је Михајло био ученик, изразила је дубоку жалост због ове тужне вести....

Након дуге борбе која је трајала скоро две године, Михајло Спорић (22), један од најбољих младих физичара из Србије, преминуо је од тешке болести.

Foto: Facebook

Универзитет Кембриџ објавио је тродневну жалост поводом смрти стипендисте, студента физике на Тринити колеџу, иначе добитника бројних награда на међународним и домаћим такмичењима из физике, астрономије, математике и других области.

Такође Математичка гумназија, чији је Михајло био ученик, изразила је дубоку жалост због ове тужне вести.

„Дубоко нас је потресла вест о прераној смрти нашег Михајла Спорића (матурирао 2016). Памтићемо га као неког ко је био омиљен у друштву, ведар, позитиван, спреман да помогне и мотивише. Несебично је волео Математичку гимназију и до краја јој је био привржен. Михајло, увек ћемо те волети!“

Михајло ће бити сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, а са његовог испраћаја уместо цвећа сав приход биће уплаћен Фондацији за децу оболелу од рака Нурдор, преноси портал „Нови Магазин“.

Михајло је био носилац је Вукове дипломе из Математичке гимназије, Светосавске награде, добитник златних медаља на међународној Олимпијади из физике у Швајцарској, на такмичењима у Казахстану и Румунији. Освојио је бројне награде на домаћим и међународним такмичењима, и најважнију међу њима – златну медаљу на Међународној олимпијади из физике.

У Србији је уписао два факултета, Физички и Електротехнички и студирао је на Кембриџу у Великој Британији.

Са Међународне олимпијаде из физике у Цириху, Михајло је донео златно одличје 2016. године. Годину дана касније проглашен је за Младог хероја Србије.

Универзитету Кембриџ прослеђен је предлог да се установи награда у част Михајла, студента завршне године на одсеку природних наука и носиоца награде ИБ Тринити колеџа за природне науке.