Министар здравља Лончар и здраствени стручњаци: Идемо у тоталну изолацију

0

Министар здравља Златибор Лончар каже да ће се за два дана прећи на нови метод борбе против вируса, што подразумева тестирање већег броја људи.

„Већ је издат налог свим домовима здравља да ће морати да имају по једна објекат у којем ће морати да имају рендген апарат и апарат за лабораторију како би се проверила крвна слика. Ту ће долазити сви пацијенти за које се одреди да треба да буду тестирани“, рекао је Лончар на конференцији за медије.

Истиче да ће епидемилози одређивати ко треба да дође у дом здравља да се тестира у за то тачно одређене просторије.

За ту стратегију смо се определили, а на основу искустава у Кини, напоменуо је министар.

„Они су исто радили у почетку као и ми и мењали стратегију. И сматрају да би било добро да ову стратегију променимо и да нападнемо вирус, а не да идемо на одуговлачењем. То је стратегија која креће у року од два дана и сада припремамо све што је неопходно за то“, објаснио је Лончар.

Он каже да Кинези сада обилазе те просторије, пошто у њима треба обезбедити посебне услове.

Подсећа да је јуче, у консултацији са кинеским лекарима, донета одлуку да се пређе на нови метод борбе са вирусом, а који подразумева тестирање већег броја људи.

Држава је од почетка поштовала све препоруке струке, истакао је Лончар одговарајући на коментар новинара да се стиче утисак да представници државе нису од самог почетка позвали грађане на одговорност.

Упитан зашто на конференцији није присутан доктор Бранислав Несторовић, уз констатацију новинара да ли је то због његове „шале“ о вирусу, Лончар је рекао да је он део Кризног штаба и да је присуствовао свим састанцима, као и да је тренутно са њима.

„Несторовић је доктор који много помаже, ради и коме верујемо, а да ли ће данас или сутра присуствовати конференцији, зависи од његових обавеза и распореда“, казао је министар.

Заменица директора института Батут Дарија Кисић Тепавчевић је, на питање да ли смо успели са претходном тактиком и зашто нисмо задовољни, рекла да је без обзира на то ситуација под контролом, као и да би да није тако крива изгледала као пламен свеће.

„Уместо тога данашња крива нам показује да смо радили добар посао“, рекла је она и додао да и сада за већину случајева имамо утврђено како су се оболели од вируса заразили.

Са друге, стране сада се креће у напад и трагање за свим потенцијалним носиоцима тог вируса.

Кон, такође, каже да смо „добили шест до седам дана без наглог напада вируса на здравствени систем, али да смо осетили са ким имамо посла“.

Свакако да је, наводи, 21 особа на респиратору далеко од наивне, али да иде топлије време с обзиром да је пролеће.

Кон каже да сада вероватно има између 1.500 и 3.000 заражених који су на неки начин прикривени и поручује: „Наћи ћемо их или ће се они сами јавити“.

Додаје да ће сви нови случајеви бити смештени у болнице и објекте који су за то предвиђени, али и они стари који су потврђени и треба да доврше лечење.

„Тога не мора нико да се плаши, биће то добро. Сви смо прошли све и свашта и то ће да прође. Ако се будемо заједно држали и ово ће да прође“, поручио је Кон.

Лончар је, на питање какве здравствене последице може да остави вирус, рекао да се тај вирус појавио пре неколико месеци и да је у медицини потребно доста времена да би се дошло до неког закључка.

„Код нас је тек 15 пацијената излечено. Медицина није систем који вам у нултом тренутку може дати закључак или у року до месец, два, три и пет. Да би медицина дошла до закључка, потребно је доста времена. Молим за разумевање и да не инсистирате на нечему што не може да се уради“, рекао је Лончар.

Он је рекао да медицина није математика и додао да ћемо сви у овој ситуацији највише помоћи ако слушају савете стручњака.

Новинаре је интересовало и да ли се вирус може пренети путем ваздуха на шта је заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије Ивана Милошевић појаснила да се вирус преноси капљичним путем што значи да га нема у ваздуху, те да се зато предлаже да дистанца између људи буде метар, а идеално два метра.

Навела је да вирус може да остане не површинама, те да то може бити извор заразе.

Појаснила је да су главни симптоми вируса отежано дисање и недостатак ваздуха и додала да сви који имају те симптоме треба да се јаве лекару.

У неким случајевима, додала је, температура иде само до 37, 5, а у неким и до 39 степени.

На питање да ли свако може да има тешку клиничку слику, будући да је преминула жена имала 60 година, а да је на респиратору мушкарац од 35 година, Милошевић је рекла да медицина није математика, да је пракса показала да су угроженији старији људи, са хроничним обољењима, али да увек има и изузетака.

„Слушали смо лекаре из Кине, и код њих су страдали људи који су били стари, или су имали придружене болести. Наравно да постоје изузеци. Болест је таква да увек може да изненади и, управо зато, оволике препоруке“, рекла је Милошевић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!