Мигранти у Србију код Прешева улазе илегално без здравствене контроле

0

Према незваничним подацима становника из Миратовца у Србију је на граници са Северном Македонијом, илегалним путем током поподнева ушло више од педесет миграната из Авганистана, Сирије, Ирака и Алжира.

Новинар Данаса уочио је на Аутобуској станици десетак миграната који су пут Београда, кренули аутобусом из Врања, уредно купивши карте за редовну линију Саобраћајног предузећа Кавим – Јединство.

Припадници пограничне полиције на граничном прелазу са Северном Македонијом, рекли су за Данаса да је појачана контрола границе у чему им помажу колеге из Мадјарске, као и да је просек „легалних улазака измедју двадесет и 30 лица“ која се смештају у Прихватни центар у Прешеву где има довољно места.

– Не можемо здравствено контролисати мигранте који илегално, заобилазећи званични гранични прелаз улазе у Србију. То повећава ризик од корона вируса, али и других заразних болести. Ту смо немоћни – каже полицијски извора Данаса.


На југу Србије постоје три прихватна центра за мигран те. Један је у Прешеву, други у Бујановцу, а трећи у Врању. У сва ти прихваилишта постоји стално дежурство представника Комесаријата за мигранте, а ту се налази преко 600 мушкараца, жена и деце миграната од којих је врло мали број затражио азил у Србији.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!