Прочитај ми чланак

МИГОВИ, СПЕЦИЈАЛЦИ… Припреме за Дан ослобођења БГ

0

Фигуре које ће руски мигови изводити на небу, као и вежба специјалних јединица војске Србије само су део програма прославе Дана ослобођења Београда 20. октобра.

Донедавно је парада служила да симболизује моћ и способност војске. Међутим, у петак на приказу поводом 20. октобра снага и обученост видеће се кроз решавање ситуације са отетим авионом, затим и са терористичком групом која је заузела аеродром и треба је елиминисати.

„То је приказ наших способности. Показаћемо како је завршен и како се реализује пројекат 1500. Видећете нову опрему наших јединица, видећете колико смо ојачали“, каже министар одбране Александар Вулин.

Реч је о новој опреми и способностима војника који су изабрани да чине снаге за хитно реаговање Србије, То је група 1500. Мигови које је донирала Русија биће приказани на земљи, пошто пролазе кроз три фазе модернизације и опремања. Зато ће летети стари мигови 29 ратног ваздухопловства.

На приказу способности војске Србије, у Батајници очекује се присуство готово 100.000 људи. Сви они моћи ће да виде, руску акро-групу Стрижи, једну од најпознатијих на свету. Они су гостовали у Београду и на паради поводом ослобођења Београда 2014, а сада спремању нове тачке.

Стрижи су једна од најтраженијих руских акро-група. И поред санкција, редовно их зову на све веће аеромитинге и сајмове на Западу. Они су наступали на Криму у част анексије тог полуострва, које је Руска Федерација 2014. повратила у свој састав.

„Издваја их заиста невероватна обученост и способност да изводе фигуре које друге акрогрупе не могу. Оптерећење које могу да издрже њихови пилоти, заиста је невероватно…“, каже Јован Кривокапић, портпарол ВС

Војска моли грађане да у петак не долазе на аеродром у Батајницу колима зато што нема паркинга и на прилазу аеродрому може настати велика гужва. Градски превоз ка Батајници биће појачан, а линије продужене до аеродрома.