Прочитај ми чланак

Метеролог избацио нову прогнозу за јануар и најавио жешће погоршање времена

0

Биће мало топлије, а онда опет стеже зима.

Данас током јутра облачно и у већини крајева суво, само на југу Баната и на истоку понегде са кишом, а у планинским пределима источне Србије и са слабим снегом, најавио је РХМЗ.

Биће облачно и хладније, у Војводини киша, у нижим пределима централне и јужне Србије мешовите падавине (киша и снег), а у вишим пределима снег уз повећање висине снежног покривача за пет до 10, локално и за 15 центиметара. После подне и увече престанак падавина. Ветар ујутро и пре подне умерен и јак, западни и северозападни, од средине дана у слабљењу. Најнижа температура од 0 до 4 степена Целзијуса, највиша од 3 до 7.

И у Београду данас облачно и хладније повремено са кишом. Касније после подне престанак кише. Температура без већег колебања од 3 до 5 степени.

До 18. јануара умерено до потпуно облачно и мало топлије, прогнозира РХМЗ, а Марко Чубрило, метеоролог аматер, открива да је већ следећег дана могуће жешће захлађење. Преносимо вам његову нову прогнозу.

„До почетка следеће недеље над нашим делом Европе доминираће поље мало повишеног ваздушног притиска кроз које ће се сутра и посебно у ноћи ка суботи премештати ослабљени фронтални поремећаји. Као последица тога у петак умерено до знатно облачно али само понегде уз ретку појаву кише или провејавање снега преко 800мнв. Ветар углавном слаб, северозападни. Дневни максимум до +4 до +11 степени Целзијуса.

У петак јутро хладно, понегде уз маглу, а током дана мало до умерено облачно и суво, понегде уз задржавање ниских облака и сумаглице. Касно после подне на северозападу Хрватске наоблачење уз слабу кишу и снег преко 800мнв. То наоблачење ће се до суботе пре подне преместити преко целог региона доносећи нижим пределима пролазну кишу,а снег углавном преко 800мнв. Ветар ће у суботу на кратко бити појачан, северозападни. У суботу крајем дана разведравање тако да ће у недељу бити промењљиво облачно уз сунчане интервале и ређу појаву магле. Дневни максимум до краја недеље углавном од +5 до +11 степени Целзијуса што је и даље изнад дпросека за средину јануара и само ће највише планине региона имати зисмке одлике времена.

Од недеље променљиво облачно и још топлије јер ће се преко северозападне Европе премештати серија јаких циклона испред којих ће се покренути југозападно струјање те ће над нама до среде уз промељиву облачност и честа пролазна наоблачења повремено бити кише, док се снег очекује само понегде преко 1000мнв. Ветар јужни и југозападни,а у кошавском подручју од уторка јака кошава.

Измена синоптике се прогнозура за среду увече када би због пораста ваздушног притиска над средишњом Европом ка нашем делу континента иза једног од тих фронтива дошло до јачег продора хладнијег ваздуха са севера што би условло секундарну цикогенезу над Јадраном. Тај циклон би од 19.01. до 21.01. условио погоршање уз конкретније падавине али и захлађење те би појаве снега осим на планинама могло бити понегде и у нижим пределима на северу и северозападу региона. Наравно у колико синоптика остане слична вачерњој јер је то ипак још јако удаљен период.

Генерално делује да ћемо према крају месеца наставити са све хладнијим временским одликама јер цлустер ЕЦМWФ-а као и ансамбле чланови оба модела после 23.01. симулирају даље захлађење. Хоће ли то бити увод у каснији долазак праве зиме над наше просторе остаје да се види али у овом моменту се то свакако не сме искључити, посебно што се процес ССW-а после 20.01. наставља симулирати на свим моделима.

Сумирано, после неколико прохладних дана уз повремене падавине, почетком следеће недеље топлије уз повремне падавине, док је око 19.01. могуће јаче погоршање и захлађење“, најавио је Чубрило уз напомену да су изнети подаци и процене резултат његове обраде и тумачења нумеричких модела, а за званичне информације треба пратити државне прогностичке заводе.