Метеоролози упозоравају – сутра је КРИТИЧНО, а ево ШТА НАС ЧЕКА за Божић

0

На подручју целе Србије сутра ће на снази бити жути метеоаларм због магле, ниске јутарње температуре и могуће поледице, каже метеоролог РХМЗ-а Слободан Совиљ и наводи да се за викенд у појединим крајевима очекују падавине - киша, суснежица и снег, док се за Божић прогнозира суво време.

У Србији ће сутра бити претежно сунчано, а јутарња магла и ниска облачност очекују се у Војводини, на подручју Београда и по котлинама.

Јутарња температура кретаће се од минус девет до минус два степена због чега ће, напомиње Совиљ, у целој Србији на снази бити жути метеоаларм.

Максималне дневне температуре износиће од два до девет степени, осим у магловитим пределима где ће температуре бити за који степен ниже.

– Жути метеоаларм биће на снази не само због магле и ниске температуре, већ и због поледице која је због појаве мраза могућа у јутарњим и преподневним сатима – рекао је Совиљ.

Магловито ће, каже, пре подне бити и на подручју Београда, а у току дана се очекују сунчани интервали са температуром од минус два до пет степени.

Наоблачење са северозапада у суботу поподне и увече понегде ће условити слабу кишу, док се више падавина очекује у ноћи између суботе и недеље у централним и јужнима крајевима Србије.

– Снег ће највише падати у планинским пределима југозападне Србије, али ће и у нижим пределима доћи до формирања снежног покривача – навео је Совиљ и додао да се у Војводини и на подручју Београда очекује слаба и краткотрајна суснежица.

У суботу се очекује слаб мраз и јутарње температуре око минус пет степени, док ће оба дана викенда максималне дневне вредности бити за који степен изнад нуле у већини крајева.

За Бадњи дан и Божић биће суво са сунчаним интервалима, у јутарњим сатима очекује се слаб мраз, а дневна температура биће између три и седам степени.

– У другом делу наредне седмице очекују се пролазна наоблачења са краткотрајном кишом и снегом, али се не очекују веће падавине после чега ће поново уследити сув период – каже метеоролог.

Како наводи, до краја јануара прогнозирају се температуре око или мало изнад просечних вредности за ово доба године.

– Средња максимална температура биће степен до два изнад просека, поготово у другој половини јануара, имајући у виду да су просечне температуре између један и четири степена на нивоу Србије – казао је Совиљ.

Према његовим речима, током целе зиме прогнозирају се температуре изнад просечних вредности са чешћом појавом кише у нижим пределима, а на планинама са снегом.

Како је објаснио, циклон из западне и северне Европе ове зиме условаљава топлије и стабилније време изнад југоисточне Европе.

– То не значи да неће бити хладнијих продора са краткотрајним снегом, као што је било у неколико наврата ове зиме, али не очекују се хладнији и дуготрајнији таласи са снегом – рекао је Совиљ.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!