Прочитај ми чланак

МЕТЕОРОЛОГ ТОДОРОВИЋ открио колико нас још ТОПЛОТНИХ ТАЛАСА чека овог лета…

0

Меотеоролог Недељко Тодоровић рекао је јутрос да високе температуре нису неуобичајене јер је лето.

– Јесу екстремне температуре за јун, обично се овако нешто дешава у јулу или августу, незгодно је што су првих 15 дана јуна били свежи. Али било је и раније високих температура у јуну. И пре 100 година било је оваквих температура – објашњава метеоролог.

Упитан да ли се може рећи да је реч о глобалном загревању, он сматра да није.

– На планети постоји равнотежа, региони са хладним и они са топлим струјањима ваздуха и они се стално премештају, измештају, мешају, зависи како се распореде карактеристике ваздушне масе. Пре неки дан било је изузетно топло у источној Европи, и у Москви је било топло као код нас, док је истовремено на западу било хладније и кишовито. После ће се то изменити, у источну Европу стићи ће тај хладнији талас, а на запад топлији. То је та равнотежа – објаснио је Тодоровић.

Каже да је данас на снази наранџасти метео аларм, као критеријум упозорења.

– Врућина је опасна јер у овом случају утиче на свакодневни живот грађана и нека врста опрезности треба да постоји, да се скрати боравак директног излагања сунцу – упозорава Тодоровић.

Када је реч о јулу месецу, метеоролог каже да се наслућује да се излази из топлог таласа.

– Вечерас почиње да пристиже свежији ваздух, од сутра ће да се осети дашак свежине и онда ће бар првих седам дана јула бити мање топло, око 30 на северу можда и 28, 29 и око 32 на југу. И то је мало изнад просека за наше подручје. Биће и локалних пљускова и грмљавина што би освежило и на локалном нивоу. Пожељно је сада да имамо падавине, наслућује се та промена, али далеко је још крај лета – казао је Тодоровић.

Каже да је данас пик, а да би екстремно топли период од неколико дана могао да се понови једном средином јула и једном у августу.

– Оваква врелина не може да траје читаво лето или 15, 20 дана. Мало је вероватно да би се овако вруће задржало цело лето. Лето ће свакако бити топло, изнад просека – објашњава Тодоровић.

Он каже да ће да бити и непогода, али у неком мањем локалном делу.

– Не могу да прецизирам ког дана, али непогоде су саставни део нашег лета.