Прочитај ми чланак

Метеоролог најавио „пакао“

0

Београд -- Недељко Тодоровић изјавио за РТС да пре седам дана максимална температура није достигла ни 20 степени, а сада је виша за скоро 15 степени.

Те промене су, каже, карактеристика наше климе.

Према његовим речима, наредних седам до десет дана у Србији ће бити топло, са температурама до 39 степени.

„Наредних седам до 10 дана право летње време, најтоплији дан биће четвртак са максималном температуром између 35 и 38 степени, а на истоку и до 39“, истакао је метеоролог.

Према његовим речима, у петак и суботу доћи ће до благог пада температуре. Прогнозира се око 32-33 степена. Такво време очекује се и после викенда.

У појединим местима данас се очекују пљускови.

„За Београд је вероватноћа 60-70 одсто, али не у свим деловима града, већ локални, кратки пљускови. Са тим пљусковима лети буде и грмљавине што је опасна појава у метеоролошком смислу. Грађани који иду на купање, излете, у поље да припазе у току поподнева и да се на време склоне ако је њихово место угрожено“, навео је Тодоровић.

Према речима метеоролога, у јулу ће бити топло летње време. Читаво лето ће, каже Тодоровић, бити топлије од просека са мање падавима.

„Ове године, већ у јуну, имамо мањак падавина, у Београду је досад пала трећина просечне количине падавина, до краја месеца је тај тренд. Тако вероватно у јулу. Пљускови имају ту особину да за пола сата-сат негде падне и полумесечна и месечна количина падавина“, наводи Тодоровић.

Метеоролог саветује грађане да не буду на сунцу цео дан и да се држе хладовине.