Прочитај ми чланак

МЕТЕОРОЛОГ ДАО ДЕТАЉНУ ПРОГНОЗУ: Открио је када ће пасти снег у градовима

0

У Србији ће током среде и четвртка бити претежно облачно, у већини предела повремено са кишом

До краја седмице честа киша, за викенд и до 18 степени. У ноћи ка понедељку јаче захлађење са снегом, а у понедељак први снег могао би краткотрајно пасти у већем делу Србије, уз пад темпераруре за 10 до 15 степени. Без праве зиме до пред крај децембра, каже метеоролог Ђорђе Ђурић за Телеграф.рс.

„Након сувог јутра, Србију ће током дана захватити пролазно наоблачење са северозапада, повремено са кишом. Дуваће југоисточни ветар, који ће у кошавском подручју бити јак, на југу Баната и даље са олујним ударима. Иначе, овај облачни систем са кишом последица је продора ослабљеног хладног фронта из области Алпа, па ће према крају дана по продору хладног фронта, југоисточни ветар бити у скретању на северозападни. Максимална температура биће данас од 7°C на северу Војводине и у магловитој Неготинској Крајини до 13°C у централним и југоисточним пределима, у Београду до 10°C.

У Србији ће током среде и четвртка бити претежно облачно, у већини предела повремено са кишом, а нешто више падавина очекује се на западу Србије, у Подрињу, Мачви и Колубарском округу и у овим пределима пало би 20 ак мм кише по квадратном метру. На југу и југоистоку биће суво, а суво ће у среду ујутро бити и у Војводини. У северној половини Србије дуваће северни и североисточни ветар и у тим пределима Србије биће знатно хладније у односу на јужну половину Србије где ће дувати јужни и југозападни ветар. Минимална јутарња температура биће током оба дана од 3 до 7°C, у Београду око 5°C, а у среду на северу Војводине због сувог и ведријег времена очекује се и слаб мраз, због већег израчивања ваздуха, па ће минимална температура у среду ујутро на северу Војводине бити и до -2°C. Максимална температура и у среду и у четвртак биће од 5°C на северу Војводине до 15°C на југоистоку Србије“, каже Ђурић.

Оба дана планински предели Србије биће у топлијем делу земље, па се киша очекује и на вишим планинама, уз отапање тренутног снежног покривача од око 10 цм.

„У петак и током викенда, али и почетком следеће седмице Србија ће бити под снажним утицајем јаког циклона. У петак се над југозападном Европом очекује формирање снажног циклона, који ће се током викенда премештати преко области Алпа и централне Европе, уз формирање секундарног циклона изнад Јадранског мора током викенда, док ће још један снажан циклон бити присутан над северозаапдном Европом. Снажна циклонска активност донеће Србији током петка и викенда облачно и кишовито, али и веома топло време за средину децембра, јер ће се наше подручје налазити у предњем делу циклона, па ће преовладавати снажна југозападна висинска струјања, уз прилив веома топле ваздушне масе са севера Африке преко Медитерана преко нашег подручја, док ће се ледена ваздушна маса са североситока Европе и Скандинавије у систему снажног североисточног струјања спустити до Британксих острва и заапда Европе уз снег. Дакле, у Србији у петак и током викенда под утицајем циклона биће облачно са кишом, пљусковима и грмљавином.

Центар циклона током викенда прермештаће се се са Јадранског мора преко Србије у Панонске низије. Понегде се очекују и обилније падавине, а пало би укупно од 20 до 60 мм кише по квадратном метру, локално и више. Екстремно обилне падавине очекују се у области Јадрана и Динарида, као и широм Црне Горе, Херцеговине и Далмације. Са снажним југозападним висинским струјањем, осим топле ваздушне масе, до нашег подручја стиго би преко Медитерана и песак из Сахаре, па би киша падала са честицама пустињског песка са севера Африке. Дували би јаки јужни ветрови, а у кошавском подручју и на планинама југоисточни ветар имао би олујне ударе. Кишовито би било и на највишим планинама, тако да би ски сезона почела у знаку кише и без снега. Максимална температура у петак од 10 до 15°C. За викенд још топлије, а врло топле биле би и ноћи, уз минималне јутарње температуре од 8 до 12°C, а током дана од 12 до 18°C, у Београду и до 16°C, а у недељу на северу Војводине до 10°C. Хладније би у петак и током викенда било само у Неготинској Крајини, уз тмурно и магловито време и максималне температуре до 7°C“, наводи метеоролог.

Током викенда врло топло биће и на вишим планинама, уз температуре око 10°C. У недељу пред крај дана и током вечери, центар циклона одмануће се нешто источније ка Карпатима, па се прво до севера, а током вечери и ноћи и до осталих предела Србије очекује продор веома израженог хладног фронта, уз продор и веома хладне ваздушне масе из централне Европе и из области Алпа.

„Јак јужни и југоисточни ветар био би током вечери и у ноћи ка понедељку у скретању на јак северозападни, а температура би у кратком временском интервалу била у паду за 10 до 15 степени, па би киша у ноћи између недеље и понедељка прво на северу Србије прешла у суснежицу и влажан снег, током ноћи и у планинским пределима, а у понедељак ујутро и у већини осталих нижих предела, осим на југу, југоистоку и истоку где ће и даље бити кишовито и топлије. У понедељак се центар циклона очекује изнад Карпата, па би Србија била у његовом задњем делу, уз снажна северозападна висинска струјања, уз даљи продор хладне аздушне масе.

У понедељак у већини предела очекују се суснежица и снег, на југу, југоистоку и истоку Србије киша, а током дана киша и суснежица и у осталим нижим пределима Србије, док се снег очекује у брдско-планинским пределима. У нижим пределима углавном би прошло без формирање снежног покривача, јер би температуре и даље остале око или изнад 0°C, а иако се понегде формира снежни покривач, биће свега неколико цм и брзо ће се топити. У брдско-планинским пределима очекује се 10 до 20 цм снега, локално и више“, каже Ђурић и додаје:

„Максимална температура у понедељак од 2°C на севери у на западу до 8°C на југу и истоку Србије, у Београду до 3°C, а прве пахуље Београд би могао видети у понедељак ујутро, док би се према Авали формирао и мањи снежни покривач. У уторак центар циклона одмакао би даље на исток и ослабио утицај на Србију, а ојачао виок притисак са запада, уз стабилизацију времена.

Ипак, остало би и даље хладно, уз северозападна струјања. У уторак јутро слаб мраз, а током дана суво и хладно, уз температуре од 3 до 7°C. Средином следеће седмице у Србији би било хладно и тмурно, ујутро уз слаб мраз, а током дана уз температуре од 2 до 8°C, слабих падавина може бити понегде на југу Србије. Према тренутним прогнозама, након 18. децембра уследило би отопљење и пораст температура.

Дакле, пред нама је период снажне циклонске активности и веома честих падавина.

„Понегде се у наредних 7 дана очекује да буде падавина колико у просеку падне током целог децембра. С обзиром на то да је просек максималне температуре за средину децембра од 4 до 8°C, она ће ових дана бити око или мало изнад, на југу Србије и за 5 и више степени изнад просека, да би у петак и током викенда максималне температуре биле више и за 10 степени. У ноћи ка понедељу следи драстичан пад, па би почетком следеће седмице температуре пале и на вредности мало испод просека за средину децембтра, након чега би биле углавном око просека“, сумира Ђурић.