Прочитај ми чланак

Метеоаларм упаљен за целу Србију, РХМЗ дао детаље: Невреме креће већ средином дана

0

На снази је упозорење на интензивне пљускове, јак и олујни ветар и локалну појаву града, а температура ће пасти чак за 10 степени.

И данас ће бити веома топло са максималном температуром до 36 °Ц, најавио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ), али и избацио упозорење на невреме које стиже у Србију.

Током послеподнева и вечери у северним и западним крајевима Србије се очекује јаче наоблачење са кишом и пљусковима са грмљавином, јаким и олујним ветром и појавом града у зони најинтензивнијих пљускова, као и већом количином падавина за кратак временски период (20 до 30 мм).

Наранџасти метеоаларм упаљен је данас за целу земљу, а посебна метеоролошка најава на сајту РХМЗ даје детаље – преносимо је у целости.

„Први грмљавински развоји у веома топлој и нестабилној ваздушној маси очекују се од средине дана, а наилазак израженог фронталног система из средње Европе до Србије очекује се касније после подне и увече. До крајњег севера Бачке и Баната пролазак фронта очекује се у периоду између 15 и 18 часова, преко осталих делова Војводине и западне Србије између 18 и 21 час, а преко централних крајева (Шумадија, Поморавље) између 21 и 00 часова са тенденцијом даљег премештања на исток и југоисток у другом делу ноћи.

Пролазак фронталне зоне преко наше земље биће брз, праћен кишом, пљусковима, грмљавином и јаким и олујним северозападним ветром, док се у зони најинтензивнијих пљускова очекује и појава града. Локално се прогнозира 20 – 30 мм за кратко време и удари ветра краткотрајно јачи од 20 – 25 м/с.

Услед очекиване појаве временских непогода, на снази ће бити наранџасти метео аларм. Сутра (24.06.) током дана пљускови и грмљавина ће бити изражени на истоку и југу Србије (област од Борског и Зајечарског округа, Хомоља, преко дела Поморавља и југоисточне Србије ка Косову и Метохији), па ће у овој области локално пасти и преко 30 мм кише уз појаву града и јаког или олујног ветра у зони најинтензивнијих пљускова.

У недељу (25.06.) нема услова за непогоде – смењиваће се сунчани и облачни интервали, а краткотрајна киша или пљусак биће могући још понегде на истоку и југоистоку Србије, као и у брдско-планинским пределима. У понедељак (26.06.) у свим крајевима Србије претежно сунчано.“