Прочитај ми чланак

Мештани Рековца два месеца дежурају на парцели предвиђеној за истраживање литијума

0

Почетком септембра, одлучни мештани Рековца, спречили су улазак тешких грађевинских машина на локацију која је предвиђена за истражну бушотину за литијум. Од тада се више ниједног тренутка нису померили са парцеле, а данас је тачно два месеца како даноноћно, својим телима, бране земљу од које живе.

Компанија ’’Балкан истраживања’’, у септембру ове године, спречена је да на парцели између села Сибница и Калудра у општини Рековац, направи трећу бушотину. За прве две, грађани нису ни знали да су урађене, јер се све дешавало у тајности и у самом јеку пандемије 2020. године.

Сада су одлучни да иду до краја и зауставе истраживање литијума на плодној левачкој земљи, рекла је Марица Живановић Пољо, еколошка активисткиња из Удружења ‘’Неко брине за Левач, која са својим комшијама већ два месеца брани земљу од рударских компанија.

Она истиче да су даноноћним стражама, успели да направе помак и додаје да је локална скупштина, како каже, под притиском грађана, привредника и појединииих одборника, изгласала и упутила захтев Министарству рударства и енергетике, да се повуку све дозволе за извођење геолошких истраживања на територији Рековца.

’’Пошто је напокон формирана Влада, ми сада очекујемо да нам ресорна министарка одговори на тај захтев. Али, једно је сигурно, ми се нећемо повући са локације све док не добијемо званичне гаранције да се истраживања обустављају. Цела општина је сад на ногама, више не желимо да ризикујемо и препустимо нешто случају, па да компанија поново покуша да уђе на локацију. Страже остају!’’, категорична је Живановић Пољо.

Фото: Неко брине за Левач

 

Рударска компанија откупила парцелу

Наша саговорница објашњава да је компанија ’’Балкан истраживања’’, парцелу предвиђену за бушотину, откупила од једног мештанина. Не желећи да улази у детаље продаје земље, она каже да је сада од општег интереса свих грађана, да сачувају земљу од истраживања Иитијума и евентуалног отварања рудника.

’’Сви смо видели да владајућа странка и корпорације крећу у озбиљну медијску кампању у којој људима говоре, како не сме да се пропусти шанса, како је то за добробит свих. Опасна је та поларизација друштва и реторика којом нам се рудници представљају као живот у благостању, а истина је заправо далеко од тога. Свесни смо да су то методе које су примењивали и у другим земљама, у којима је, нажалост, отварање рудника довело и до грађанског рата’’, подвукла је ова еколошка активисткиња.

Стражаримо и по по хладноћи

Марица Живановић Пољо наводи да у целом левачком крају више нема ниједне особе која није упозната са плановима о истраживању литијума, уз објашњење да то ’’могу да подржавају или не’’, али да сви знају.

Пробијена је, каже, и медијска блокада, па о свакодневним дешавањима на ‘’стражи’’, као и потезима локалне самоуправе, редовно извештава једна локална радио станица ’’коју сви слушају’’.

’’Сваког дана, све више села из општине подржава овај вид одбране земље и људи долазе на стражу. Направили смо распоред дежурстава, тако да се олакша људима из Калудре и Сибнице, који су у почетку дан и ноћ проводили на стражи. Ово је пољопривредни крај, људи имају доста посла и сада је много лакше када дежурамо по сменама. Направили смо ту и неке услове да може да се поднесе хладноћа, а у случају да се појаве представници компаније, сви смо спремни да за 15 минута стигнемо на локацију’’, закључила је Живановић Пољо.