Прочитај ми чланак

Мештани Паковраће настављају блокаду радова на деоници Прељина – Пожега

0

Мештани села Паковраће код Чачка, који су блокадама више од месец дана зауставили изградњу деонице аутопута Прељина-Пожега, огорчени су што још нема одговора на њихове захтеве да им се исплати земља која им је одузета због радова на том путу.

Мештани су агенцији Бета казали да су „огорчени што надлежни ћуте и праве се да они не постоје“, али да због тог „игнорантског става надлежних институција према њима“ настављају блокаде и не одустају од захтева.

Мештани Паковраћа блокирали су и данас, 15. дан заредом, регионални пут за возила изводјача радова на изградњи аутопута Прељина-Пожега, док остала пропуштају, и наставлили блокаду фирме која производи бетон за те радове, коју су почели пре 35 дана.

Они су рекли да су очекивали одговор на њихове захтеве од Владе Србије или од директора Јавног предузећа (ЈП) „Путеви Србије“ Зорана Дробњака који их је пре 13 дана посетио на блокади и обећао да ће се заложити у Влади да им се исплати одузета земља по пресудама Општинског суда.

Дробњак је тада најавио могућност да „Путеви Србије“ одустану од жалбе пред Вишим судом на пресудјену цену за одузету земљу, чиме би били окончани судски процеси мештана Паковраћа са државом, који трају више од две године.Општински суд је пресудио да се мештанима Паковраћа земља која им је одузета за изградњу аутопута, исплати по цени од 1.200 до 1.400 динара по квадратном метру, на шта су „Путеви Србије“ уложили жалбу Вишем суду.

Према речима мештана, првобитна цена која им је понуђена за квадратни метар одузете земље била је од 30 до 200 динара, због чега су се они жалили.

Мештани Паковраћа и даље тракторима и другим возилима блокирају улаз у фирму „Цемпром“ која производи бетон за изградњу аутопута, а блокаду су почели пре 35 дана, јер су и поред тога што им није исплаћена одузета имовина, добили решења о рушењу 10 кућа које се налазе на тој траси и принудно исељење неколико породица.

Према њиховим речима, протест су проширили на блокаду регионалног пута зато што им се после 20 дана блокаде фирме „Цемпром“ нико од надлежних није обратио.