Прочитај ми чланак

Мењачнице евро продају скупље, НБС почела контролу

0

Због примене вишег продајног и нижег куповног курса од прописом дозвољеног, Народна банка Србије започела је контролу мењачница. Мењачи који евро грађанима продају скупље него што је дозвољено и откупљују га по нижој цени од дозвољеног нивоа ризикују да, уз прекршајну пријаву, остану и без дозволе за рад. "И девизних средстава и стране готовине имамо довољно. Континуирамо снабдевамо банкарски сектор довољним количинама. Грађани не треба да брину", поручила је НБС саопштавајући да је започета контрола.

Народна банка Србије започела је контролу мењачница у Србији на основу сопствених сазнања и притужби грађана да курс у мењачницама није у складу са распоном предвиђеним одлукама НБС према којима продајни курс за евро не може бити виши од званичног средњег курса важећег на тај дан за више од 1,25 одсто, а куповни курс не може бити нижи за више од 1,25 одсто, саопштено је из централне банке.

„Напомињемо да је према Закону о девизном пословању за мењачнице које не поступају у складу са прописима Народне банке прописана прекршајна одговорност – за правно лице предвиђена је новчана казна од 100.000 до 2.000.000 динара, а за предузетника новчана казна од 10.000 до 500.000 динара“, наводи НБС.

У саопштењу се подсећа да НБС од 1. јануара 2019. године контролише законитост обављања мењачких послова.

Уколико у поступку контроле утврди незаконитости, односно неправилности, поред захтева за покретање прекршајног поступка који се упућује надлежном прекршајном суду, НБС може донети и решење о одузимању овлашћења за обављање мењачких послова ако утврди да овлашћени мењач није извршио налог за отклањање незаконитости, односно неправилности који му је дат у поступку контроле мењачког пословања.

„Још једном истичемо да нема разлога разлога за панику, да Народна банка већ обезбеђује банкама и динарску и девизну ликвидност у довољној мери, а појачано је снабдевање банака страном готовином како би мењачнице брзо и ефикасно могле да одговоре на појачану тражњу грађана која се појавила“, наводе у централној банци.

И девизних средстава и стране готовине, истичу у НБС – имамо довољно.

„Континуирамо снабдевамо банкарски сектор довољним количинама. Грађани зато не треба да брину, нити би паника требало да буде присутна – ни за повлачењем депозита из банака у којима су средства најсигурнија и које су и добро капитализоване и веома ликвидне, нити за куповином девиза у мењачницама. НБС обезбеђује довољно средстава и одговара на све захтеве банака, чиме доказујемо да смо спремни да реагујемо без одлагања и адекватно“, наводи се у саопштењу.

НБС додаје да очекује да банке у што краћем року пренесу ефективу мењачницама које ће подмирити тражњу грађана.

„Народна банка наложила је банкама да ни у једном тренутку не сме бити прекида снабдевања мењачница готовином“, указују у центрланој банци.

Такође, додаје се – ни у једном тренутку стабилност курса није и неће бити доведена у питање „и грађани то треба да знају“.

„Није питање да ли НБС има довољно инструмената и да ли ће реаговати. Народна банка Србије већ делује континуирано како би стабилност била очувана. Ову кризу смо дочекали са рекордно високим нивоом девизних резерви преко 16 милијарди евра и имамо сасвим довољно средстава и умећа да очувамо стабилност која нема алтернативу“, наводи Народна банка Србије.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!