Прочитај ми чланак

МЕЂУНАРОДНИ СУД У ХАГУ ПРЕСУДИО: „Тријумф“ Младића – „судије нису непристрасне“

0

Међународни суд у Хагу усвојио је захтев одбране Ратка Младића за изузеће тројице судија из апелационог већа које ће разматрати жалбу на првостепену пресуду.

Он је пресудом осуђен на доживотни затвор због геноцида и злочина против човечности у БиХ.

Одлуком коју је донео судија Жан-Клод Антонети, из апелационог већа изузети су због „утиска да су пристрасни“ председавајући Теодор Мерон и чланови Кармел Ађијус и Лиу Даћун.

Сва тројица су дугогодишње водеће судије Хашког трибунала. Мерон је био дугогодишњи председник Трибунала, а сада је председник резидуалног Механизма, правног наследника тог суда.

Ађијус је био потпредседник и председник Трибунала, а судија Лиу Даћун потпредседник.

Данас објављеном одлуком, судија Антонети практично је усвојио аргументе Младићеве одбране да судије Мерон, Ађијус и Даћун нису непристрасне зато што су учествовале у доношењу ранијих пресуда Хашког трибунала којим су Младићу подређени официри ВРС осуђени због геноцида и других злочина у Сребреници, у јулу 1995.

У тим пресудама, по одбрани, судије Мерон, Ађијус и Даћун су унапред утврдиле и Младићеву кривицу за геноцид у Сребреници, доносећи закључке о генераловој улози и одговорности.

Судија Ађијус председавао је већем Трибунала које је изрекло осуђујућу пресуду групи официра ВРС предвођених Вујадином Поповићем и Љубишом Беаром, осуђеним на доживотни затвор због сребреничког геноцида.

Судија Мерон председавао је апелационим већем Трибунала које је потврдило првостепену осуђујућу пресуду и доживотну затворску казну генералу ВРС Здравку Толимиру због геноцида у Сребреници.

Мерон је председавао и жалбеним већем које је генерала ВРС Радислава Крстића осудило на 35 година затвора због помагања и подржавања геноцида у Сребреници.

Кинески судија Даћун био је председавајући у процесу против официра ВРС Видоја Благојевића, који је због злочина у Сребреници био осуђен на 15 година затвора.

Уместо њих, данашњом одлуком, у апелационо веће које ће разматрати Младићеву жалбу постављене су судије Емпарани Мами Ричард Раџонсон, Приска Матимба Нијамбе и Гебердао Густаве Кам.

У апелационом већу, по данас објављеној одлуци, биће и судије Сејмор Пантон и Елизабет Ибанда-Нахамија.

 

Бившег команданта Војске Републике Српске, генерала Младића, Хашки трибунал је у новембру прошле године осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници, прогона Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисања становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимања припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Ослобођен је оптужбе за геноцид у још шест босанских општина.

На ту пресуду жалбу су уложиле и одбрана и оптужба.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!